Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ο Παπαγάλος

Αυτή την ιστορία την λέω τόσο καιρό "ζωντανά", (έξι χρόνια+ που οδηγάω ταξί δηλαδή), που μάλλον ξέχασα να τη βάλω στο blog. Ιδού λοιπόν :)

Θα πρέπει να εξηγήσω πρώτα δυο τεχνικά θέματα που αφορούν στο ραδιοταξί. Κατ' αρχήν, την "πεντατονία", το "κελάηδισμα" δηλαδή που ακούγεται αφού μιλήσει κάποιος στο CB του ραδιοταξί, αφήνοντας το κουμπί του μικροφώνου. Αυτός ο πεντάτονος ήχος, "λέει" στο CB του κέντρου του ραδιοταξί, αλλά και σε όσα CB έχουν τη τεχνική δυνατότητα, ποιο ήταν το χαρακτηριστικό (ο αριθμός που βλέπετε επάνω στην "κουκούλα" του ταξί (στην Αθήνα νομίζω την λένε "καπέλο" :))) αυτού που μίλησε τελευταίος στο "κανάλι". Έχει όμως και μια ακόμη, βασικότερη ίσως χρησιμότητα. Αν πατήσεις και αφήσεις το κουμπί του μικροφώνου σε κάποιο άλλο κανάλι (συχνότητα) που υπάρχει γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο υπολογιστής του κέντρου "βλέπει" ποιος είσαι, και αναμεταδίδει από ηχογράφηση την τελευταία κλήση που πήρες από το κέντρο. Αν δηλαδή δεν θυμάσαι οδό, αριθμό ή άλλες πληροφορίες που έδωσε η εκφωνήτρια, πας στο κατάλληλο κανάλι, πατάς το μικρόφωνο, και ακούς την εκφωνήτρια να επαναλαμβάνει την κλήση σου όσες φορές θέλεις. Το σύστημα ονομάζεται "παπαγάλος", επειδή παπαγαλίζει την τελευταία κλήση.
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός μέχρι εδώ, ώστε να καταλάβετε παρακάτω.

Αν όχι, ξαναδιαβάστε την προηγούμενη παράγραφο…

Εντάξει λοιπόν…:)

Στην αρχή της σταδιοδρομίας μου ως ταξιτζής, και αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη και τη χρησιμότητα του παπαγάλου, καθώς μου είχαν πει και είχα ρωτήσει διάφορα, αλλά όχι αυτό, παίρνω μια από τις πρώτες μου κλήσεις.
-"Στροφή Επανομής, στη ...." λέει η εκφωνήτρια. Βάζω τελίτσες γιατί δεν έχω ακούσει καλά τι είπε. Δεν τολμάω και να ρωτήσω όμως. Θα το βρω! Χα…
Πηγαίνω στη στροφή Επανομής και περιμένω να βρω πελάτη. Δεν βλέπω κανέναν. Το σκέπτομαι λίγο και τελικά καλώ το κέντρο.
-Δεν βλέπω κανέναν εδώ. Μου είπατε και κάτι άλλο εκτός από στροφή Επανομής;
-Ο παπαγάλος σας τι λέει; ρωτάει η εκφωνήτρια, καταλαβαίνοντας ότι είμαι καινούριος.
-Ο ποιος; Δεν σας κατάλαβα κέντρο. [Είπε παπαγάλος ή το φαντάστηκα;]
-Κατεβείτε στο κανάλι δύο με κάποιον ελεγκτή να σας εξηγήσει.
Κατεβαίνω όντως στο κανάλι δύο και ζητάω βοήθεια. Ο συνάδελφος που εμφανίζεται με ρωτάει τι ψάχνω. Του εξηγώ την κατάσταση.
-Ο παπαγάλος σου τι λέει; Δεν έχεις παπαγάλο;
Το ξέρω ότι θα φανεί ανόητο, αλλά εντελώς αυθόρμητα γυρίζω και κοιτάζω μέσα στο αυτοκίνητο, ψάχνοντας να δω ίσως, να κρέμεται ανάμεσα στις πίσω θέσεις, κανένα πτηνό, που δεν το είχα προσέξει μέχρι τότε. Ή μήπως είναι κανένα εξάρτημα στο ταμπλώ, για το οποίο δεν μου είπε τίποτε ο συνεργάτης μου;
-Συγνώμη αλλά είμαι καινούριος. Αν έχω παπαγάλο, που βρίσκεται;
-Συνάδελφε, θα πας στο κανάλι 4 και θα πατήσεις μια φορά το press (το κουμπί του μικροφώνου), και θα το αφήσεις. Θα ακούσεις ηχογραφημένη την κλήση σου. Γι’ αυτό το λέμε παπαγάλο, μου εξηγεί ο συνάδελφος υπομονετικά.
Έτσι λύθηκε το μυστήριο. Κι εγώ γνωρίστηκα με το φλύαρο ηλεκτρονικό πετούμενό μας. Πολύ χρήσιμο, και πολύ μας λείπει όταν είμαστε σε σημείο που δεν μας "ακούει" για να μας απαντήσει. :)



((Παρενθετική ιστορία Ένα: Στο κουμπί του μικρόφωνου των CB συνηθως γράφει "press", υπονοώντας "πατήστε για να μιλήσετε". Οι παλαιότεροι ειδικά ταξιτζήδες που δεν ήξεραν Αγγλικά, θεώρησαν ότι έτσι ονομάζεται το μικρόφωνο του CB. Οπότε δεν είναι σπάνιο να τους ακούσεις να λένε "έχε από κοντά το press μήπως γίνει καμία κλήση" ή "μου χάλασε το καλώδιο του press", ή "δεν τον άφηνε ο επιβάτης να μιλήσει στο press". Οποιαδήποτε προσπάθεια να λύσεις την παρεξήγηση ετών δεν έχει νόημα)).

((Παρενθετική ιστορία Δύο: Το κέντρο καλεί κάποια στιγμή έναν "παππού" συνάδελφο γνωστό και από άλλες γκάφες.
-Κατεβείτε στον παπαγάλο έχετε μήνυμα, του λέει.
(Αυτό συνηθιζόταν πολύ παλαιότερα, ειδικά με αυτούς που δεν είχαν κινητό. Όποιος τους έψαχνε, τηλεφωνούσε στο κέντρο του ραδιοταξί και η εκφωνήτρια τους άφηνε μήνυμα αντί για κλήση, στον παπαγάλο).
Ο συνάδελφος λοιπόν κατεβαίνει στον παπαγάλο να ακούσει το μήνυμα.
Εγώ, στο μεταξύ κατευθύνομαι σε κλήση ήδη, και "κατεβαίνω" στον παπαγάλο για να ακούσω τον αριθμό της οδού, οπότε βρίσκομαι να παρακολουθώ τα δρώμενα.
Ο παππούς πατάει το "press" του, και ακούγεται η ηχογράφηση.
- " Πήραν τηλέφωνο από το σπίτι σας, ζήτησαν να επικοινωνήσετε. "
Οπότε ο συνάδελφος, στο κανάλι του παπαγάλου πάντα, ξαναπαίρνει το μικρόφωνο και λέει:
-Κέντρο πες τους, θα πάω σε λίγο από το σπίτι.
Αφήνει το "press", και φυσικά, ο παπαγάλος ξαναπαίζει το ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα.
Οπότε ο τύπος ξαναπαίρνει μικρόφωνο και λέει:
-Εντάξει, εντάξει!
Αφήνει το "press", ακούγεται τρίτη φορά η πεντατονία, και ο παπαγάλος αξιόπιστα, τα λέει τρίτη φορά.
Κάπου εδώ ο συνάδελφος εγκαταλείπει ευτυχώς, και αφήνει τη συχνότητα ελεύθερη να ακούσω κι εγώ την κλήση μου επιτέλους. Όχι ότι δεν το διασκέδασα...
(Φυσικά εκτός από εμένα κατά λάθος, δεν τον ακούει κανένας άλλος. Πολύ περισσότερο η εκφωνήτρια, που δεν ακούει ποτέ σ' εκείνη τη συχνότητα). Σαν να προσπαθείς να συζητήσεις με το κασετόφωνό σου, ενώ κάνεις συνεχώς rewind δηλαδή...))

14 σχόλια:

Wise_One είπε...

Φοβερό post. Ειδικά στο σημείο που λες "εντελώς αυθόρμητα γυρίζω και κοιτάζω μέσα στο αυτοκίνητο, ψάχνοντας να δω ίσως, να κρέμεται ανάμεσα στις πίσω θέσεις, κανένα πτηνό", πολύ γέλιο :DDD

Την καλημέρα μου :)

ZlatkoGR είπε...

Χαχαχα! Κορυφαίο! Δεν είχα ιδέα για παπαγάλους, αλλά λογικό. Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς...

Wire_n_Wood είπε...

Polly wanna cracker...

Xaxaxax, bre ton papagalo mperdema pou mas ekane! Polu kalh istoria.

DaNaH είπε...

Χαχα πολύ διασκεδαστικό ποστ! Και εγώ γέλασα στο σημείο που είπες ότι έψαχνες τον παπαγάλο στο πίσω κάθισμα LOL! Πολύ τα απολαμβάνω τα posts σου!

Συνέχισε να μας προσφέρεις απλόχερα ιστορίες καθημερινής τρέλας!

Γιώργος είπε...

βρε τι μαθαινει κανεις....
Καλα πως και δεν την μοιραστηκες τοσο καιρο τετοια ιστορια μαζι μας? :)
αυτο με το πτηνο αναμεσα στα καθισματα ηταν ολα τα λεφτα :)

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Το ανώριμο εγώ μου φαντάστηκε ότι, κάποια περίοδο, όλο και κάποιος φαρσέρ θα άφηνε μήνυμα σε κάποιον:
«Είδα κάποιον αγκαλιά με τη γυναίκα σου.»
Και φυσικά, όταν θα γύρναγε το θύμα στο σπίτι, θα της έλεγε: «το'πε ο παπαγάλος…»

Maσκ είπε...

Μπορεί να εννούσε κανα καφέ Λουμίδη. Acro συνέχισε τις τέλειες ιστορίες, είχες καιρό να γράψεις!

Elias είπε...

Κι εμένα, παλιά, μου έλεγε ένας δήμαρχος ότι ήθελε "μίζα" και νόμιζα ότι ζητούσε ανταλλακτικά κινητήρα.

Elias είπε...

"Ο παπαγάλος σου τι λέει; Δεν έχεις παπαγάλο;"

Αχ, πόσο θα 'θελα εδώ η απάντησή σου να ήταν: "Όχι, αλλά έχω γρύλο!"

Takis Varatzas είπε...

@Elias Πολυ καλο αυτό με τη "μίζα"

@Acro Απλά θεικό post ! Φαντάζομαι όλα τα ταξί ανάμεσα στα μπροστινά και πίσω καθίσματα με ένα κλουβί στη μέση και το παπαγάλο μέσα να κουνιέται μπρος πίσω "Μπότσαρη, Μπότσαρη ΚΡΑΑΑΑΑΑ, ΚΡΑΑΑΑΑ "

χαχαχαχαχαχα

Wire_n_Wood είπε...

Tο 'πε το 'πε ο παπαγάλος
ότι ο Acro είναι μεγάλος!

Χαααχαχαααχαχαχα τι ιστορία είναι αυτή ρε? Χαχααχαχα, ψαχνόταν ο άνθρωπος μέσα στο ταξί του...βρε τι μας έκανε αυτός ο παπαγάλος...ένας εσύ κι ένας ο πεθερός του Ακάλυπτου ("Το πουλί μου κελάηδησε!")

Wire_n_Wood είπε...

Καλά έχω χαζέψει τελείως...ούτε που είδα ότι έχω κι άλλο post. Kαι ξαναδιάβασα και την ιστορία. Θα φταίνε οι 8 ώρες οδήγηση από Nottingham στο Αberdeen...

david santos είπε...

Great posting!!!
Congratulations.

Σοφία είπε...

Άπαιχτο ποστ, και πολύ ενημερωτικό! Άκου ο παπαγάλος σας τι λέει!!! Έριξα τρελό γέλιο στη φάση αυτή.