Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Βορειοευρωπαίοι

Ξαφνικά θυμήθηκα ένα παλιό περιστατικό…

Καλοκαίρι, αποβιβάζω στα (παλιά) ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Οι συνήθεις ύποπτοι "συνάδελφοι" απουσιάζουν, Μάλλον ήρθαν λεωφορεία νωρίτερα.
Στην πιάτσα του ΚΤΕΛ περιμένουν έξι άνθρωποι, Βορειοευρωπαίοι κρίνοντας από την εμφάνιση και τη γλώσσα που μιλάνε μεταξύ τους. Οι δύο από αυτούς, ένα ζευγάρι κοντά στα εξήντα, έρχονται, και με συμπαθητικά αγγλικά με ρωτάνε αν είμαι ελεύθερος. "of course" είμαι. Καθώς βάζουμε τις διάφορες αποσκευές τους στο πορτμπαγκάζ εμφανίζεται "συνάδελφος" με Μερσεντές ταξί και ανάλογο ύφος. Κόβει την κατάσταση, βλέπει ότι δεν έχει κόσμο να κάνει παιχνίδι και πλησιάζει να ρωτήσει που πάνε οι υπόλοιποι τέσσερις πελάτες. Αποδεικνύεται ότι είναι παρέα με τους δικούς μου και πηγαίνουν όλοι στο αεροδρόμιο.
Δεν ξέρω τι προορισμό θα προτιμούσε ο "συνάδελφος" αλλά η διαδρομή δεν του αρέσει. Με ύφος "τι να κάνω, θα σας πάω γιατί είμαι μεγαλόψυχος" ανοίγει το πορτμπαγκάζ (τραβάει ένα μοχλό μέσα στο αυτοκίνητο, και το πορτμπαγκάζ ανοίγει μόνο του) και τους παρακολουθεί να παιδεύονται να βάλουν τις αποσκευές τους μέσα, ενώ ο ίδιος καπνίζει χαλαρά παραδίπλα. Φεύγω να μην τον βλέπω, αλλά με προλαβαίνει στο φανάρι λίγο παρακάτω.
Βγαίνοντας στον δρόμο Χαλκιδικής έρχεται δίπλα μου. Γυρίζω και τον κοιτάζω.
Προσπαθώντας να μην τον δούνε οι επιβάτες του, ανοιγοκλείνει τα χέρια του δυο φορές, ενώ βλέπω στο στόμα του να σχηματίζεται η λέξη "Είκοσι". Τόσο θέλει να χρεώσουμε την διαδρομή, η πραγματική αξία της οποίας πρέπει να είναι γύρω στα μισά. Του κουνάω το κεφάλι μου αρνητικά και του δείχνω το ταξίμετρο μου. Στη συνέχεια επιταχύνω προσπαθώντας να φτάσω στο αεροδρόμιο πριν από αυτόν, ώστε να μη χρειαστεί να πάρω θέση όταν ανακοινώσει την "χρέωσή" του.
Φτάνουμε στο αεροδρόμιο. Το ζεύγος κατεβαίνει, κατεβάζουμε και τα πράγματα και με πληρώνουν. Ξαφνικά η γυναίκα αρχίζει να ψάχνει ανάμεσα στις αποσκευές. Κάτι λείπει. Καταλαβαίνει τελικά ότι στην καρέκλα της στο "καφέ" του ΚΤΕΛ, έχει ξεχάσει την μικρή άσπρη τσάντα της, που περιέχει τα περισσότερα λεφτά τους, τα διαβατήρια και τα εισιτήρια του αεροπλάνου. Μου ζητάει να την πάω πίσω να ψάξει. Εννοείται.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο σύζυγός της δεν έρχεται μαζί. Λέει κάτι τύπου "εκείνη τα ξέχασε, εκείνη να τα ψάξει" και μένει στο αεροδρόμιο με τις αποσκευές τους.
-I 'm going to get a coffee, μου λέει και γελάει. Βορειοευρωπαίος!
Ξεκινάμε για πίσω ενώ η γυναίκα εξετάζει τα πιθανά σενάρια. Αν δεν βρεθεί η τσάντα της, θα χάσουν σίγουρα το αεροπλάνο, αλλά κυρίως, θα πρέπει να απευθυνθούν σε πρεσβείες κλπ. για να ξαναβγάλουν χαρτιά. Ουσιαστικά την απασχολεί περισσότερο η καθυστέρηση (έχει κάτι δουλείες back home λέει) παρά η απώλεια χρημάτων, εγγράφων, εισιτηρίων σε μια ξένη χώρα. Βορειοευρωπαία!
Στο μεταξύ εγώ τηλεφωνώ στο ΚΤΕΛ και εξηγώ στην κοπέλα που σηκώνει το τηλέφωνο τι έχει συμβεί. Εκείνη έχει την καλοσύνη να βγει και να κοιτάξει στο "καφέ", αλλά δυο λεπτά μετά επιστρέφει λέγοντάς μου ότι δεν βλέπει καμία τσάντα, ούτε έχει παραδοθεί σε κάποιον υπάλληλο. Δυσοίωνο αυτό.
Φτάνουμε τελικά και κατεβαίνουμε και οι δυο από το ταξί για να ψάξουμε. Στο τραπέζι που είχαν καθίσει νωρίτερα, βρίσκεται πλέον μια μαμά με τα δυο παιδάκια της.
Και στο μπράτσο της καρέκλας της, κρέμεται μια μικρή άσπρη τσάντα.
-My bag is over there, γελάει η Βορειοευρωπαία, και τρέχει στην τσάντα της.
Η μαμά με τα παιδάκια την κοιτάζει, γυρίζει σ' εμένα, (μάλλον μας είδε να φτάνουμε με το ταξί) και λέει:
-Δική της είναι ε; Την είδα μόλις καθίσαμε, και είχα σκοπό να την παραδώσω μέσα, αν δεν ερχόταν να την ζητήσει κάποιος. Τυχερή ήταν να της πεις.
Χαμογελάει στην τουρίστρια και συμπληρώνει δείχνοντας δίπλα:
-Φαντάζεσαι να είχαν καθίσει εδώ τα παλικάρια;
Στο διπλανό τραπέζι κάθεται μια παρέα αλητάμπουρες δεκαεξάχρονοι, που αν είχαν βρει την τσάντα, θα ήταν ήδη καθ' οδόν, όχι για Χαλκιδική, αλλά μάλλον για Τζαμάικα. Χαλαρά…

8 σχόλια:

DaNaH είπε...

Ωραία ιστορία! Και τυχερή η κυρία και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα έντιμοι άνθρωποι.

Όσο για τον συνάδελφό σου, τι να πει κανείς; Το κούνημα του κεφαλιού νομίζω τα λέει όλα!!

Καλημέρα και καλό μήνα! :)

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Φίλτατε acro, καλημέρα και καλό μήνα με μία ημέρα καθυστέρηση.
Με πειρακτική διάθεση: το «Στο διπλανό τραπέζι κάθεται μια παρέα αλητάμπουρες δεκαεξάχρονοι, που αν είχαν βρει την τσάντα, θα ήταν ήδη καθ' οδόν, όχι για Χαλκιδική, αλλά μάλλον για Τζαμάικα. Χαλαρά…» ήταν το πιο ρατσιστικό σχόλιό σου μέχρι στιγμής ;-)
Κι εγώ μπορεί να έλεγα το ίδιο, δεν σου κάνω παρατήρηση, αλλά βασικά ήταν η πρώτη φορά που δεν σε είδα να βάζεις disclaimer «όχι ότι έχω τίποτα με τη φυλή των δεκαεξάχρονων αλητάμπουρων, αλλά…»

Stavros Amanatidis είπε...

είσαι ο μόνος (ή μπορεί από τους λίγους) που τα γράφουν, και δεν φαίνεται ολόκληρη η εικόνα.

Μια φίλη μου βορειοευρωπαία που μένει στην Αθήνα 3-4 μήνες τώρα, όταν παίρνει το ταξί μόνη της το βράδυ, ΠΑΝΤΑ(τις περισσότερες φορές) την χρεώνουν 2-3 ευρώ παραπάνω από ότι γράφει το ταξίμετρο..
Και φοβάται να μιλήσει γιατί είναι μόνη της και γιατί και εγώ δεν ξέρω τι έχει ακούσει..
Απατεώνες..

Gus είπε...

Ήμουν 12 περίπου χρονών, και έχω πάει στο φροντιστήριο αγγλικών.

Είμαι πολύ χάλια, άρρωστος,
και φεύγω άρων άρων για το σπίτι.
Αναγκαστικά, αφού ήμουν έτοιμος να πέσω κάτω, παίρνω ταξί(κάτι που δεν συνήθιζα λόγω ηλικίας).

Με φτάνει ο έχω-καπνίσει-τα-κέρατά-μου-και-δεν-ανοίγω-παράθυρο-επίτηδες-χοχο ταξιτζής, και μου λέει πόσα να του δώσω.
Δεν θυμάμαι καθόλου το ποσό που έγραφε(δρχ φυσικά), αλλά θυμάμαι ότι μου ζήτησε κάποια κατοστάρικα παραπάνω.

Του λέω μέσα στην μαστουροζαλάδα μου:

- Γιατί;
- Γιατί είσαι μικρός, και σε μικρές ηλικίες, είναι έξτρα η χρέωση.

ουστ. Κατέβα Αθήνα ρε strike Team Member και κόψε κάνα ποπό, γιατί έχει και καλούς το επάγγελμα, αλλά έχει και αλήτες!

Καλό μήνα.

Unknown είπε...

Πραγματικά, διαβάζοντας το μπλογκ σου, χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες, τίμιοι, και άνθρωποι ταξιτζίδες, που δεν κοιτάνε να κλέψουν :) Συνέχισε έτσι

Acro είπε...

@DaNaH Καλό μήνα

@ΤΖΩΤΖΙΟΥ Παράλειψή μου κι ευχαριστώ! Δεν υπάρχει λόγος να γίνομαι ρατσιστής, οπότε επανορθώνω:
Disclaimer Δεν θεωρώ ότι όλοι οι δεκαεξάχρονοι αλητάμπουρες θα έπαιρναν τα λεφτά και θα πήγαιναν Τζαμάικα. Υπάρχουν σαφώς και αυτοί που θα πήγαιναν Μύκονο...

@Stavros Δεν θα μου φανεί περίεργο αν η δικαιολογία τους σε περίπτωση που η φίλη σου καλέσει την αστυνομία είναι: Τα 2-3 ευρώ παραπάνω είναι η χρέωση για την "φύλαξη απροστάτευτων και μόνων αλλοδαπών κυριών". Αυτοί που δεν χρεώνουν παραπάνω έχουν κακούς σκοπούς να της πεις, και να μην μπαίνει στα ταξί τους.

@Gus Όπως καταλαβαίνεις, ότι απάντησα στον Σταύρο παραπάνω, ισχύει και για 'σένα. Σωστά σε χρέωναν.
Κατά τα άλλα, ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Άσε που αν "καθαρίσει" το επάγγελμα στην Αθήνα, πώς θα προλαβαίνουν οι 30 συνάδελφοι που θα μείνουν να σας εξυπηρετήσουν όλους;

@Διονύσης Το ποσοστό των σωστών επαγγελματιών είναι μεγαλύτερο από ότι φαίνεται. Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον. Δυστυχώς οι άσχημες μυρωδιές είναι πάντα πιο έντονες από τις καλές...

Acro είπε...

(Τώρα που το ξαναβλέπω)

@Gus Όπως καταλαβαίνεις, ότι απάντησα στον Σταύρο παραπάνω, ισχύει και για 'σένα. Σωστά σε χρέωναν.

Δεν εννοώ προφανώς ως "απροστάτευτη και μόνη αλλοδαπή κυρία", αλλά ως "απροστάτευτο και μόνο ανήλικο ανεξαρτήτως φύλου" :)

Takis Varatzas είπε...

Asxeto men alla gia thn nootropia kati tetoion atomon san to allon synadelfo soy kai toys alhtampoyres siga siga 8a mas petaksoyn ekso apo to ebay kai ta online shop... Mexri tora eblepa "we do not ship to italy" tora siga siga emfanizetai meta to "italy" ta "and Greece and african countries". Thn banania moy gmt...