Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Το γεφυράκι

Βράδυ Παρασκευής, λίγο πριν τις δώδεκα, βρίσκομαι στην πιάτσα της Πυλαίας, όταν η εκφωνήτρια κάνει κλήση:
-"Πυλαία, στροφή Πανοράματος, στο γεφυράκι". Στροφή Πανοράματος, ονομάζεται γενικά η διασταύρωση του περιφερειακού με την άνοδο για Πανόραμα. Το σημείο "ανήκει" στην πιάτσα Πυλαίας, οπότε διεκδικώ την κλήση, και κατευθύνομαι. Επειδή όμως το στίγμα είναι ασαφές, ζητάω ενημέρωση. Οι συνάδελφοι που "κατεβαίνουν" στο ενημερωτικό κανάλι για να βοηθήσουν, δυστυχώς μου λένε αυτό που ξέρω ήδη. Υπάρχουν δύο προφανή γεφυράκια, στις δυο αντίθετες πλευρές του περιφερειακού. Πηγαίνω και στα δυο. Δεν υπάρχει πελάτης.
Καινούριες διαβουλεύσεις με συναδέλφους, καινούριες βόλτες στις εξόδους του περιφερειακού. Τίποτε...
Ζητάω από το κέντρο να επικοινωνήσει με τους πελάτες. Η εκφωνήτρια τηλεφωνεί, και μετά από λίγο μου λέει:
-Βρίσκονται πάνω στο δρόμο, λίγο πιο κάτω από το γεφυράκι της στροφής Πανοράματος.
-Ρωτήστε τους, ποιο γεφυράκι; Σε ποια πλευρά του περιφερειακού;
-…Στο ρεύμα που πηγαίνει προς το κέντρο βρίσκεται η πελάτισσα, μου απαντάει μετά από λίγο η εκφωνήτρια.

Συνεχίζω την αναζήτηση, καταφέρνοντας να περάσω από όλες τις εξόδους-εισόδους του κόμβου, αλλά ματαίως. Δεν υπάρχει ψυχή. Στο μεταξύ έχουν περάσει και δέκα πέντε λεπτά από την ώρα που έγινε η κλήση.


Η αρχική διαδρομή με κίτρινη γραμμή και ο τόπος έρευνας για το "γεφυράκι" της στροφής Πανοράματος
Καλύτερα κάντε κλικ για μεγέθυνση:)



Καινούρια επικοινωνία με το κέντρο. Η εκφωνήτρια τηλεφωνεί και πάλι στην πελάτισσα. Οι πληροφορίες της και αυτή τη φορά, είναι εξ ίσου αόριστες. Δεν θα βγάλουμε άκρη έτσι. Έχω όμως μια ιδέα:
-Κέντρο, περάστε μου το κινητό της πελάτισσας στον παπαγάλο, να επικοινωνήσω εγώ απ' ευθείας μαζί της, μήπως και συνεννοηθούμε.
Έτσι γίνεται, και λίγη ώρα μετά, τηλεφωνώ στην πελάτισσα.
-Είμαι ο οδηγός του ταξί που έρχεται να σας παραλάβει. Πού ακριβώς βρίσκεστε;
- Μετά το γεφυράκι του Πανοράματος, λίγο παρακάτω.
-Ναι, όταν λέτε γεφυράκι του Πανοράματος; Από ποια πλευρά; Είστε σε κάποιο δρομάκι;
-Όχι, όχι, πάνω στον περιφερειακό βρισκόμαστε.
Αυτό με μπερδεύει περισσότερο, αλλά συνεχίζω τις διερευνητικές ερωτήσεις.
-Σε ποιο ρεύμα του περιφερειακού είστε. Σ' αυτό που πηγαίνει στο κέντρο, ή στο απέναντι;
-Σ' αυτό που πηγαίνει στο κέντρο.
Όσο μιλάμε έχω ήδη βγει στον περιφερειακό και ψάχνω κοντά στις εξόδους του. Δεν υπάρχει κανείς.
-Δηλαδή, ξαναρωτάω, είστε πάνω στον περιφερειακό; Σίγουρα;
-Ναι.
-Δεν σας βλέπω, και πλησιάζω το τούνελ. Μήπως πηγαίνω ανάποδα;
-Όχι, όχι. ΜΕΤΑ το τούνελ είμαστε.
-Μετά το τούνελ; Προς την πόλη;
-Ναι.
Περνάω το τούνελ, πλησιάζω στον κόμβο των Κωνσταντινουπολίτικων. Κανείς.
-Έχω περάσει και το τούνελ. Δεν σας βλέπω.
-Λίγο παρακάτω είμαστε.
Τους βλέπω τελικά. Στην άκρη του δρόμου, δίπλα σ' ένα μικρό αυτοκίνητο. Που περιμένει να το φορτώσουν στον γερανό της οδικής βοήθειας. Σταματάω πίσω τους.
Στο ταξί επιβιβάζονται δυο κοπέλες, αφήνοντας πίσω τον καλοντυμένο συνοδό τους, να συνοδεύσει το αυτοκινητάκι του στο γερανό. Προφανώς είχαν βγει για διασκέδαση, αλλά το όχημα τους πρόδωσε.
-Ξέρετε, δεν βρίσκεστε στη στροφή Πανοράματος, τους λέω. Είστε δυο κόμβους παρακάτω, στην έξοδο για Τούμπα.
-Α ναι; λέει αυτή με την οποία μιλούσα στο τηλέφωνο (αναγνωρίζω τη φωνή). Από εδώ δεν πάει για Πανόραμα; (Δείχνει την δενδροσκέπαστη, 80 μοιρών πλαγιά)
-Καλά, νύχτα είναι, μπορεί να μπερδευτεί κανείς. Αλλά πείτε μου δυο πράγματα. Κατ' αρχήν, ο άνθρωπος της οδικής βοήθειας δεν σας είπε που ακριβώς βρίσκεστε για να καλέσετε ταξί;
-Δεν άκουσε ότι καλέσαμε ταξί. Κοίταζαν το αυτοκίνητο εκείνη την ώρα.
-Μάλιστα. Πείτε μου όμως σας παρακαλώ, αυτό το γεφυράκι που ψάχνω τόση ώρα, πού βρίσκεται;
-Ε, να εκεί πίσω, δεν το βλέπετε; ρωτάει όλο απορία η κοπελιά.
Κοιτάζω από τους καθρέφτες ψάχνοντας. Και τελικά το βλέπω.

"Γεφυράκι" αποκαλεί, την ύψους οκτώ, και μήκους διακοσίων μέτρων, δύο λωρίδων, φωτισμένη με μπλέ ατμοσφαιρικό φωτισμό στις κολώνες της, στιβαρή και επιβλητική γέφυρα, του κόμβου της Τούμπας!






Ολόκληρη η διαδρομή, με πορτοκαλί το δεύτερο μέρος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, και το σημείο όπου τελικά βρέθηκαν, η πελάτισσα και το "γεφυράκι".

9 σχόλια:

Wire_n_Wood είπε...

Α ρε καταραμένη βλακεία και άγνοια και ασαφείς οδηγίες και, και, και...!!!

Για άλλη μια φορά, χαρά στο κουράγιο σου...ξέρεις όμως κάτι? Κάτι τέτοια άτομα, και να τους το εξηγήσεις, ΠΑΛΙ λάθος θα το κάνουνε!

Δηλαδή άμα το Σέιχ Σου δεν είχε διαλυθεί από κόμβους και δρόμους και τα σχετικά, και τους είχε συμβεί αυτό το πράμα ΚΑΙ τους κυνηγούσε καμιά αρκούδα, τι θα λέγανε?

"Καλέ μας κυνήγησε ένα σκυλάκι"?

AA είπε...

Γειά χαρά...

Παρακολουθώ το blog εδώ και λίγο καιρό και συγκεκριμένα απο το post Πανοραμίξ.

Ήθελα λοιπόν να σου προτείνω το εξής. Μπορείς να προσαρμόσεις μια webcam στο Taxi που να τραβάει μια εικόνα κάθε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα; (30 sec, 1 λεπτό, οτιδήποτε) Θα ήταν, νομίζω, πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς ανθίζει η κίνηση το πρωί, πως κλειδώνεις σιγά σιγά φτάνοντας κοντά σε ένα μποτιλιάρισμα, μικρά απρόοπτα του δρόμου, καιρικά φαινόμενα, το σταμάτα ξεκίνα του ταξί...κλπ.

Αν το Car PC είναι βασισμένο σε x86 (σαν κανονικό pc δηλαδή..), τότε είναι πολύ πιθανό να μπορείς να του περάσεις τους drivers για μια απλή (και φθηνή) USB webcam και να χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα για Time Lapse photographs απο webcam.
(Αν σε ενδιαφέρει και αν χρειάζεσαι βοήθεια, πές μου τον τύπο του CarPC που έχεις για να δούμε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό πιο εύκολα)

Θα ήταν νομίζω και ωραίο σαν θέμα να ποστάρεις τα video απο ενδιαφέρουσες ημέρες, ας πούμε...τρελά ρεκόρ επιβατών και σταμάτα ξεκίνα...πόσο γρήγορα πλάκωσε μια καταιγίδα, τι έπαθε ο μπροστινός σου που νόμιζε οτι προλαβαίνει το φανάρι...

Ανώνυμος είπε...

Ένα απλό πρόβλημα αντίληψης του μεγέθους είχε η κοπέλα και το έκανες θέμα!!! :) Κουράγιο!

Wire_n_Wood είπε...

Τώρα το βρώμικο το μυαλό μου έκανε γκελ σε ανάρμοστες σκέψεις μ' αυτό που είπε η Lingua Franca από πάνω, αλλά θα συγκρατηθώ!

Takis Varatzas είπε...

Έλα μωρέ πως κάνεις έτσι ? Απλά μισή Θεσσαλονίκη παρακάτω ήταν... Τελικά δεν μας είπες ? Πηγαιναν για διασκέδαση ή γυρνούσαν ? Γιατί έχει μεγάλη διαφορά....

Κουράγιο !!!

Acro είπε...

@ΑΑ Ευχαριστώ για την ιδέα της webcam και την προθυμία να βοηθήσεις. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους δεν θα το έκανα αυτό:
Νομικοί:Δεν είναι νόμιμο να τραβάς και να "postάρεις" φωτογραφίες του κόσμου. Πχ, μπορεί να φωτογραφήσω αυτοκίνητο, και να εκθέσω τον οδηγό του.

Πρακτικοί: Από μια βάρδια 10-12 ωρών, οι πραγματικά ενδιαφέρουσες φάσεις μπορεί να είναι 30 λεπτά, ή και λιγότερο. Θα είναι ΠΟΛΥ βαρετά όλα τα υπόλοιπα. Εκτός και αν κάθομαι να βγάλω τα "highlights" της ημέρας, που δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο.

Ηθικοί: Υπάρχει ένα άτυπο απόρρητο της ταυτότητας, αλλά και της διαδρομής του πελάτη.

Γίνονται βέβαια περιστατικά που αξίζουν video-σκόπηση. Αλλά δεν είμαι δημοσιογράφος, να έχω την "άδεια" να μαγνητοσκοπώ :)

@lingua franca+deja_voodoo: Αυτό το σκέφτηκα κι εγώ αναπόφευκτα. Η κοπελιά μπορεί να κάνει την αυτοπεποίθηση κάποιου να... συρρικνωθεί :)

@takis varatzas Μάλλον πήγαιναν για διασκέδαση, κρίνοντας από την ώρα. Οι κοπελιές πάντως μου ζήτησαν να τις πάω στο κέντρο. Οπότε αυτές έκαναν την έξοδό τους, αφήνοντας τον άλλον με το αυτοκίνητό του...στο χέρι. Βέβαια, τι περίμενε κανείς να κάνουν; Να του το επισκευάσουν; :)

AA είπε...

Acro Ευχαριστώ για την απάντηση. Η απόφαση είναι έτσι κι αλλιώς δική σου, εγώ απλά πρότεινα κάτι.

Θα μου επιτρέψεις όμως ένα μικρό αντίλογο γιατί αυτό που πρότεινα παραπάνω δεν είχε μέσα κάτι παράνομο ή ανήθικο.

Νομικοί Λόγοι: Είμαι σίγουρος οτι θα έχεις δεί κι εσύ οτι υπάρχουν πολλές Live Web Cams σε διάφορα μέρη του κόσμου για τις οποίες δεν ρώτησε ποτέ κανείς κανέναν αλλά ούτε και όταν περνάς απο εκείνο το σημείο υπάρχει κάποια προειδοποίηση.

http://www.earthcam.com/usa/newyork/timessquare/?cam=streaming&cam_type=streaming
(Σε αυτή τη τοποθεσία, αν περιμένεις λίγο θα δείς video απο το δρόμο όπου μπορείς να ξεχωρίσεις πρόσωπα)


Ηθικοί: Η Webcam υποτίθεται οτ θα κοιτάει μόνο πρός τα εμπρός...δεν είναι το θέμα να παρακολουθήσει κανείς ποιός μπαίνει στο Taxi. (τουλάχιστον απο τη περιγραφή μου παραπάνω)

Πρακτικοί Λόγοι: Γι' αυτό και πρότεινα μια φωτογραφία ανα κάποιο χρονικό διάστημα...Για παράδειγμα, για να κάνεις τις 12 ώρες περίπου 2 λεπτά video θα πρέπει να τραβάς μια φωτογραφία κάθε 6 λεπτά. Και φυσικά δεν μιλάμε για κανένα editing μετά απάνω σε αυτά τα 2-5 λέπτα video.

"δεν είμαι δημοσιογράφος, να έχω την "άδεια" να μαγνητοσκοπώ :)"
Πολλά συμβάντα έχουν μαγνητοσκοπηθεί απο ερασιτεχνικά video...Πάρε για παράδειγμα το ατύχημα του Concorde...Αυτό δεν σημαίνει οτι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποια άδεια, ούτε και το κανάλι έχει άδεια "να αναμεταδίδει εικόνες της πραγματικότητας".


Σε μια Web-Cam των 300k (ακόμα και στην υψηλή τους ανάλυση 640x480) δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσεις πρόσωπα, πινακίδες κυκλοφορίας στα 2-3 μέτρα μέσα σε 2 frames που μπορεί να πιάσεις κάποιον.

Καλή συνέχεια.

Acro είπε...

@ΑΑ Ευχαριστώ:) Και σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο, απλώς...
Για τα νομικά: Δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζουν νομικά τα site με webcam που δείχνουν πρόσωπα, και δεν σκοπεύω να μάθω the hard way :)

Τραβηγμένη περίπτωση: Καρέ με πελάτη που συζητάμε δρομολόγιο συμπτωματικά μπροστά στο ταξί, άρα on camera, και στη συνέχεια τα καρέ της διαδρομής μας.
Ή καρέ του την ώρα που έρχεται να μπει στο ταξί, με την γειτονιά του σε πρώτο πλάνο, και στη συνέχεια η διαδρομή μας:)
Ή πιστιρικάς ανεβασμένος συνεπιβάτης σε μηχανάκι, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι σχολείο :)


Κι εγώ θα ήθελα να είχα on camera-on line τόσο περιστατικά, (μια φορά το έκανα, και το απέσυρα καθώς θεώρησα ότι παραβιάζω την προσωπική ζωή του "άγνωστου" έστω, πελάτη μου) όσο και διαδρομές (στη δική μου "σκηνοθεσία" η κάμερα είναι κάπου ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα, και κάνει ευρυγώνιο μπροστά, τραβώντας και το πάνω μέρος του ταμπλώ, αλλά και το δρόμο μπροστά, και τον ουρανό επάνω, με καρέ, ένα ανά δέκα δευτερόλεπτα περίπου:)).
Κατά τα άλλα, μια λήψη ανά έξι λεπτά, ή ένα λεπτό, ή τριάντα δευτερόλεπτα, μπορεί να δείχει για ώρες κάτι πολύ βαρετό. Εκτός, αν θέλεις να ενημερωθείς για την κίνηση (οπότε, μια άμεση σύνδεση του GPS με το google maps πχ, θα έδινε και το στίγμα όπου ο δρόμος έχει πήξει (σε πραγματικό χρόνο) ή έπηξε νωρίτερα (σε μαγνητοσκόπηση)

Θα παραβιαζόταν βέβαια, ΚΑΙ το δικό μου απόρρητο (καθώς μπορεί να κάνω και ύποπτες διαδρομές, που ξέρεις :))

Πέρα από τις πλάκες και τη θεωρητικολογία,
χρειάζεται οργανωμένη τέτοια κίνηση, πχ από τα αστικά λεωφορεία, ώστε να μπορείς να δεις σε όλη τη διαδρομή, σε όλη την πόλη, σε κάθε πόλη, τι συμβαίνει κάθε στιγμή.

AA είπε...

Γειά σου Acro.

Πρίν σου απαντήσω θα ήθελα να σου πώ οτι συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου και δεν δίνω συνέχεια στη κουβέντα επειδή θέλω οπωσδήποτε να σε πείσω για την άποψη μου αλλά επειδή έχει ένα ενδιαφέρον.

"Δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζουν νομικά τα site με webcam που δείχνουν πρόσωπα"
Δεν υπάρχει νομικό ζήτημα απο τη στιγμή που μια πληροφορία δεν μπορεί να διασταυρωθεί με τη ταυτότητα ενός ανθρώπου. Αν έπιανες κάθε καρέ και έλεγες "Αυτό το πρόσωπο είναι ο τάδε, αυτό το πρόσωπο είναι ο τάδε,..." τότε θα υπήρχε πρόβλημα.

"Τραβηγμένη περίπτωση: Καρέ με πελάτη που..."
Στα video δεν περιλαμβάνεται ήχος...Όλοι εμείς που βλέπουμε τον οποιοδήποτε στο video δεν τον ξέρουμε...Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τον δεί γνωστός του στο δρόμο ή μέσα στο taxi απο το να εμφανιστεί μέσα σε ένα video τραβηγμένο απο το Taxi.

"Θα παραβιαζόταν βέβαια, ΚΑΙ το δικό μου απόρρητο (καθώς μπορεί να κάνω και ύποπτες διαδρομές, που ξέρεις :))"
Σαφέστατα και είναι δικό σου θέμα...υποτίθεται όμως οτι το σύστημα το λειτουργείς κατα βούληση.

"Πέρα από τις πλάκες και τη θεωρητικολογία,
χρειάζεται οργανωμένη τέτοια κίνηση, πχ από τα αστικά λεωφορεία, ώστε να μπορείς να δεις σε όλη τη διαδρομή, σε όλη την πόλη, σε κάθε πόλη, τι συμβαίνει κάθε στιγμή."
και
"αν θέλεις να ενημερωθείς για την κίνηση (οπότε, μια άμεση σύνδεση του GPS με το google maps πχ, θα έδινε και το στίγμα όπου ο δρόμος έχει πήξει (σε πραγματικό χρόνο) ή έπηξε νωρίτερα (σε μαγνητοσκόπηση)"
Αυτή είναι μια πιο πολύπλοκη και προχωρημένη πρόταση απο ένα απλό video που θα μας έδειχνε το πόσο γρήγορα περνάει η ζωή κάθε μέρα. (Για παράδειγμα)

Στο Λονδίνο έτρεξε κάποια στιγμή πρίν απο μερικά χρόνια ένα project στο οποίο βγάζανε δείκτες της κυκλοφορίας απο τη καθυστέρηση που παρουσίαζαν τα λεωφορεία να σταματήσουν σε κάθε στάση. Τώρα, τα λεοφωρεία κουβαλάνε πολύ περισσότερους αισθητήρες (γενικά όχι μόνο στο Λονδίνο) και οι δείκτες αυτοί είναι πολύ πιο ακριβείς. Ρίξε μια ματιά αν θέλεις όταν έχεις χρόνο:
http://uk.gizmodo.com/2008/09/26/google_maps_adds_traffic_updat.html
http://en.wikipedia.org/wiki/London_Buses
(τυχαία απο το google υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα)

Παρεπιπτόντως για την Αθήνα υπάρχει αυτό:
http://www.transport.ntua.gr/map/el/

Ίσως αν γενικευόταν ο εξοπλισμός με τις κάμερες σε διάφορα οχήματα όπως taxi, λεοφωρεία, κλπ να "πιάναμε" κάποια φαινόμενα που δεν περιλαμβάνοντε στα μοντέλα σήμερα.

Τέλος πάντων...Το ωραίο με αυτά τα videάκια θα ήταν το video το ίδιο...όπως πιάνεις ας πούμε, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα...