Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Πενταήμερη με...ασφάλεια

Άνοιξη βραδάκι, ανηφορίζω στα κάστρα. Διστακτικά σηκώνει το χέρι του, και με σταματάει ένα παλικαράκι. Δέκα έξι με δέκα οχτώ χρονών, μέτριου αναστήματος, αδύνατο, με γυαλιά και εντελώς "άγουρο" βλέμμα.
-Ξέρετε που είναι το Ρόδον;
-Ναι, φυσικά.
-Μπορείτε να με πάτε εκεί;
-Εννοείται.
Μέχρι να κάνω εκατό μέτρα, μου έχει πει την ιστορία του. Έχει έρθει πενταήμερη με το σχολείο του από την Κέρκυρα, και ανέβηκε στα κάστρα να δει τη ξαδέλφη του που είναι φοιτήτρια εδώ.
Καθώς μου τα λέει όλα αυτά, έρχεται δίπλα μας ένα αυτοκίνητο, και ο οδηγός του μου κάνει νόημα να σταματήσω.
-Κάτι θα θέλει να ρωτήσει, λέω στον νεαρό.
Κάνουμε στην άκρη. Ο οδηγός σταματάει δίπλα εσωτερικά (έχει ένα ανοιχτό πάρκινγκ οικοδομής), και χωρίς να κατέβει από το αυτοκίνητο με κοιτάζει και λέει:
-Της ασφάλειας είμαι. Δόθηκε σήμα ότι κάποιος που ταιριάζει με την περιγραφή του νεαρού, επιτέθηκε σε μια κοπέλα.
Κοιτάζω τον "νεαρό". Το παιδάκι έχει αλλάξει χρώμα.
-Εγώ στην ξαδέλφη μου ήμουν. Τώρα βγήκα έξω, καταφέρνει να ψελλίσει.
-Σίγουρα; Βγες από το ταξί, του λέει ο "ασφαλίτης".
Το παιδί, βγαίνει από το ταξί. Τα πόδια του τρέμουν, Βγαίνω κι εγώ, και στέκομαι από την πλευρά του οδηγού, με ανοιχτή την πόρτα. Θέλω να έχω εύκολη πρόσβαση στο CB.
Ο τύπος τον κοιτάζει.
-Έχεις ταυτότητα ή θα σε πάρω μέσα για εξακρίβωση; τον ρωτάει.
-Δ...δεν έχω βγάλει ακόμη ταυτότητα, λέει το παιδί. Δεν έκλεψα τίποτε. Να κοιτάξτε: (αρχίζει να αδειάζει τις τσέπες του).

Η όλη ιστορία δεν μου αρέσει.Οι άνθρωποι της ασφάλειας κινούνται συνήθως ανά δύο, και το αυτοκίνητο του τύπου δεν μοιάζει για συμβατικό της αστυνομίας. Η ψηλή βαριά τετράγωνη κατασκευή του σώματος και το πρόσωπό του, είναι πολύ χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ να τον φανταστώ να παρακολουθεί κάποιον απαρατήρητος. Από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να είναι με το ΙΧ του, και να έχει φορητό CB. Και θα υπάρχουν "ρόλοι" για μια τέτοια σωματική κατασκευή.
Ο πιτσιρικάς όμως, είναι ολοφάνερα τρομοκρατημένος, και όχι επειδή είναι ένοχος.
Αποφασίζω να επέμβω.
-Εμένα πάντως μου ζήτησε να τον πάω στο Ρόδον, στο σχολείο του. Εύκολο είναι να μάθετε την ταυτότητά του από τους καθηγητές του. Όσο για την επίθεση στην κοπέλα, μήπως να πάμε να ρωτήσουμε την ξαδέλφη του, αν ήταν εκεί και τι ώρα έφυγε; Δεν πιστεύω πάντως πως είναι αυτός που ψάχνετε.
Ο τύπος με κοιτάζει εξεταστικά.
-Έτσι λες ταξιτζή;
-Έτσι μου φαίνεται.
Μας κοιτάζει μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
-Εντάξει, φύγετε, λέει.
Ξαναμπαίνουμε στο ταξί. Το παλικαράκι μιλάει γρήγορα και μπερδεμένα:
-Δεν έκανα τίποτε. Τώρα βγήκα από το σπίτι της ξαδέρφης μου. Μένει στην οδό...
-Σε πιστεύω, τον διακόπτω. Όπως σε πίστεψε και ο αστυνόμος. Αν ήταν αστυνόμος.
-Δηλαδή μπορεί να μην ήταν αστυνόμος; Τι ήθελε τότε;
-Μην ανησυχείς, του απαντάω. Δεν θα τον άφηνα να σε πάρει έτσι μαζί του χωρίς να δείξει κάποια ταυτότητα. Χωρίς να πάρω στην αστυνομία να επιβεβαιώσω ότι είναι αυτός που λέει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βεβαιώνεσαι ότι ο άλλος είναι αυτό που ισχυρίζεται. Για καλό, και για κακό.

Ξαφνικά καταλαβαίνει τι υπαινίσσομαι και χλομιάζει ακόμη περισσότερο.

Τουλάχιστον θα έχει μια καλή ιστορία να διηγηθεί στους συμμαθητές του:)

14 σχόλια:

Lina είπε...

=(

πωπωωωω..... και ειχα την εντυπωση ότι αυτά γίνονται μακριάαα απο μας..

DaNaH είπε...

Απλά δεν γίνονται αυτά! Πω πω! Τι μπορεί να ήθελε ο τύπος;

€lisavet είπε...

Bravo acro!Μακάρι όλοι να είχαν τα ίδια αντανακλαστικά!

Νομίζω ότι οι περισσότεροι ταξιτζήδες στη θέση σου θα έλεγαν "παρ'τον, αλλά να με πληρώσει πρώτα!" :P

Ναι, οκ, είμαι προκατειλημμένη...αλλά όχι χωρίς λόγο.

Wire_n_Wood είπε...

@DaNaH+lina: μια χαρούλα γίνονται αυτά. Και στη Θεσσαλονίκη και παντού! Εκείνο το

"- Ληστεία!"
"- Πλάκα με κάνεις?!"

είναι σούπερ, αλλά στο διά ταύτα έχουν αγριέψει πολύ τα πράματα. Έχω έναν αδερφό 22 χρόνων και όποτε βγαίνει (και βγαίνει συχνά) έχω το νου μου. Κι ας είναι ψηλότερος από μένα.

Acro μπράβο για την ψυχραιμία σου! Δίκιο έχεις, οι ασφαλίτες συνήθως δεν είναι μοναχικοί καουμπόιδες...άντε να δούμε, ο πιτσιρικάς θα ξαναπάει βόλτα στην ξαδέρφη μόνος του :) ?

Anilikos είπε...

Μπράβο Acro για την αντίδρασή σου. Το καημένο το παλικάρι θα 'χει να το λέει.

Καλά ρε, Σικάγο γίναμε.... :\

Elias είπε...

Τον έσωσες από ποιος ξέρει τι. Μάλλον απαγωγή και λύτρα.

Πολύ θλιβερό τα αγόρια σ' αυτήν την ηλικία να μην μπορούν να υπερασπιστούνε τον εαυτό τους.

Wire_n_Wood είπε...

@Elias: δε μου φαίνεται και τόσο θλιβερό. Αν ο μικρός ήταν έτσι όπως τον περιέγραψε ο Acro και του την έπεφτε ο "ασφαλίτης"-ντουλάπα, να 'ναι και λίγο απ'τα συνεσταλμένα παιδιά, ε δε θέλει και πολύ να υποκύψει. Εδώ ο Acro που είναι δύο μέτρα (εικάζω εγώ τώρα) και αισθάνθηκε μια ελαφριά μυρωδιά μέντας στο ταξί του όταν μπήκε μέσα o Στελάρας.

Και επιπλέον, ο κόσμος (νεότερος και πρεσβύτερος) είναι πολύ πιο τρομαγμένος απ' ό,τι παλιότερα. Θες η τηλεόραση, θες επειδή πολλά συμβαίνουν και έχουν συμβεί, θες και οι φήμες (αξιόπιστες και μη) για την Ασφάλεια, o καθένας μπορούσε να μπλοκάρει και να μην ενεργήσει έξυπνα.

Ανώνυμος είπε...

μπορεί βέβαια και να ήταν απλά ένας ασφαλίτης - είναι πιο λογικό να το πιστέψω, από το να φανταστώ έναν ανώμαλο να σταματάει τα ταξί για να μαζέψει πιτσιρίκια :-)

ΥΓ: Acroman, δεν μου επιτρέπει να κάνω σχόλιο μόνο με εισαγωγή email :/

Wire_n_Wood είπε...

Μπορεί να βλέπω πολλές ταινίες ("Στεπ αγουέι φρομ δε βίικαλ, ορ άιλ μπλόου γιορ φάκιν χεντ οφ!!!") αλλά αν ήταν ασφαλίτης, δε θα είχε δείξει μια ταυτότητα? Και μόλις ο Acro του έδωσε λογικές εναλλακτικές, την "έκανε" τεχνηέντως? Αν είχε υπάρξει όντως κλήση δε νομίζω να έλεγε "έτσι λες ταξιτζή" και να 'φευγε, αλλά "εσύ κάνε τη δουλειά σου κι άσε με να κάνω τη δικιά μου".

Μπορεί πάλι να ήταν κι απ' αυτούς που καταχρώνται της εξουσίας τους ή ήθελε να σκοτώσει την ώρα του με το να τρομοκρατήσει ένα παιδάκι. Σενάριο υστερίας, δε λέω, αλλά πολλά παίζουν...

AA είπε...

"Ο τύπος με κοιτάζει εξεταστικά.
-Έτσι λες ταξιτζή;
-Έτσι μου φαίνεται."

Go on punk! Make my day.

Πρέπει να φόραγε και σπιρούνια το άτομο :-D

streamkid είπε...

Κι εγώ θεωρώ πως το παιδί δεν έκανε τίποτα, με προβληματίζει όμως μόνο ένα σημείο:
"Μέχρι να κάνω εκατό μέτρα, μου έχει πει την ιστορία του. Έχει έρθει πενταήμερη με το σχολείο του από την Κέρκυρα, και ανέβηκε στα κάστρα να δει τη ξαδέλφη του που είναι φοιτήτρια εδώ.
"
Δε μου ακούγεται λογικό ένας 17χρονος αυτού του τύπου (όπως τον περιγράφεις τουλάχιστον) να μπεί και να αρχίσει να σου λέει τα δικά του.. Αυτό το βρίσκω φυσιολογικό μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (=ξεκατίνιασμα :P). Ίσως να ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος..

Πάντως αυτό είναι ένα σενάριο. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το παιδί δεν είχε κάνει τίποτα..

dim155 είπε...

δυστυχως η θεσσαλονικη εχει γινει μεγαλουπολη με ολα τα στραβα της.
οτι βλεπαμε στις ταινειες γινετε διπλα μας.
καλα που μας φυλανε τα αγγγελακια και επιβιωνουμε.
καλους δρομους συναδελφε.

Acro είπε...

@lina Αν γίνονται, γίνονται παντού...

@danah Τον παρακολουθούσε πάντως...

@€lisavet Μάλλον θα έλεγαν "πάρτον, αλλά θέλω αμοιβή για τη σύλληψή του...":)

@anilikos Νομίζω είναι ευθύνη όλων, να μην αφήνουμε έναν συνάνθρωπο (ειδικά όταν είναι ανήλικος) να πέσει ίσως θύμα απατεώνα. Γνώμη μου είναι ότι ο τύπος ήταν όντως αστυνομικός. Αλλά θα μπορούσε και να μην είναι...

@elias Δεν νομίζω ότι ήταν απαγωγέας. Τραβηγμένο αυτό.
Και το να είσαι 17 χρονών, δεν σημαίνει ότι έχεις αυτομάτως την ικανότητα να αντιμετωπίσεις τον τριπλασίου βάρους και πολλαπλάσιας εμπειρίας αντίπαλο, που σου την έχει και στημένη... Λίγοι μπορούν, και αυτό ως αποτέλεσμα εκπαίδευσης, εμπειρίας, ή και τα δύο :)

@deja_voodoo Ελαφριά μυρωδιά μέντας; Ολόκληρο πακέτο :)
1,90 είμαι, 96 κιλά, αλλά προσπαθώ να αποφύγω το λάθος να υπερεκτιμήσω τις δυνάμεις μου, ή να υποτιμήσω την πιθανότητα του κινδύνου. Δεν έχει νόημα να "μπαίνεις μέχρι το γόνατο" επειδή ξέρεις ότι μπορείς να βγεις. Καλύτερα να μη λερωθείς καθόλου, αν μπορείς να το αποφύγεις. Κατά τα άλλα, όποιος δεν φοβάται, μάλλον έχει άγνοια κινδύνου :)

@hsoc /me lupatai, αλλά αναγκάστηκα κάποια στιγμή να κόψω τα ανώνυμα σχόλια :)
Κατά τα άλλα συμφωνώ.
[Time is 04:53]
Who loves you baby?


Not Me :P

@aa έπρεπε να τον ακούσεις. Το έφτυσε το "ταξιτζή", σαν να είπε κάτι τύπου "απόβρασμα". Αλλά νομίζω ότι και ασφαλίτης να ήταν, το είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν είναι αυτός που ψάχνει, και απλώς έπαιζε.

@streamkid Για το "πακέτο" των πληροφοριών με το που μπήκε, νομίζω ότι ήταν απλώς φοβισμένος γιατί ήταν σε μια "μεγαλούπολη" για πρώτη φορά στη ζωή του μόνος, και ένοιωθε την ανάγκη να εξηγήσει, ώστε να μην τον παρεξηγήσουν, και να τον βοηθήσουν. Τα είπε με όλη την αμηχανία ενός παιδιού που δεν ξέρει ποια είναι η σωστή στάση να κρατήσει, και τα λέει όλα μαζεμένα.

Να σημειώσω ότι αυτό το κάνουν άτομα κάθε ηλικίας, όταν νοιώθουν ανασφαλή για οποιονδήποτε λόγο με την κατάσταση. Να μιλάνε ακατάσχετα εννοώ :)

@dim155 Ψυχραιμία συνάδελφε, ψυχραιμία γιατί μας βλέπω στη Σταυρούπολη (στο ευαγές ψυχιατρικό ίδρυμα εννοώ).

Takis Varatzas είπε...

@aa Τέλειο το σχόλιο . Έπεσα κάτω από τα γελια....

@acro 1000+1 Μπράβο ρε φίλος ! Σωστός, ψύχραιμος και υπερασπίστηκε σαν γνήσιος επαγγελματίας και πάνω από όλα Ανθρωπος τον άβγαλτο νεαρό...