Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Φρου φρου κι αρώματα...

Η κυρία επιβιβάζεται κάπου στην Καλαμαριά και πηγαίνει στη Τούμπα. Δεν έχουμε κάνει πεντακόσια μέτρα, όταν με ρωτάει ξαφνικά:
-Φοράτε αρώματα;
-Συνήθως βάζω απλώς αποσμητικό. (Ωχ! Μυρίζω;)
-Ναι, αλλά όταν φοράτε αρώματα, φοράτε επώνυμα;
-Ε, μάλλον.
-Μπορείτε δηλαδή να αναγνωρίσετε ένα επώνυμο άρωμα από τη μυρωδιά;
-Δεν θα το 'λεγα. Οδηγάω χρόνια μηχανή και η μύτη μου υπολειτουργεί.
-Σας αρέσουν τα αρώματα;
-Όχι όλα.
Συνεχίζει κάνοντας 4-5 ακόμη ξεκάρφωτες, προσωπικές ερωτήσεις, στις οποίες σχεδόν δεν απαντάω. Αρχίζω και εκνευρίζομαι.
-Γιατί μου τα ρωτάτε όλα αυτά; Στατιστική κάνετε;
-Όχι, όχι καθόλου.
-Τότε γιατί ρωτάτε; Τι ερωτήσεις είναι αυτές;
-Θα σας πω, θα σας πω. Ξέρετε από δίκτυα πωλήσεων;
Μου παίρνει δυο δευτερόλεπτα να κάνω τους συνειρμούς.
-Δίκτυα πωλήσεων; Πυραμιδικά συστήματα πωλήσεων εννοείτε;
-Εεε ναι (αυτό ενοχλημένα). Αλλά δεν μιλάω για τις γνωστές εταιρίες. Έχει έρθει μια καινούρια Πολωνική εταιρία με αρώματα. Έχει όλες τις επώνυμες μάρκες, όλα τα καλά αρώματα, σε απλά μπουκάλια, που με την έκπτωση οι συνεργάτες τα παίρνουμε 9 ευρώ, και τα δίνουμε 14.
-Ωραία, αλλά δεν ενδιαφέρομαι. Έχω πρόβλημα με τα φτηνά αρώματα. (Αυτό δεν είναι αλήθεια. Προσπαθώ απλώς να την εμποδίσω ευγενικά να συνεχίσει την "πώληση").
-Ναι, κι εμένα μου φέρνουν αλλεργία οι φτηνές μάρκες, μου λέει. Αλλά αυτά είναι κανονικά. Ξέρετε, έχω συνεργαστεί και με την τάδε και με την τάδε εταιρία (αναφέρει δυο γνωστές). Και δεν τα πήγα καλά. Εξάλλου, γιατί να αγοράσει κάποιος μια κρέμα από μένα με 25 ευρώ, όταν μπορεί να πάρει μια άλλη από το φαρμακείο με 10, και να είναι ευχαριστημένος; Με αυτή την Πολωνική εταιρία όμως, μέσα στο Σαββατοκύριακο έχω κάνει 18 "συνεργάτες".
-Μπράβο. Να τους χιλιάσετε.
-Ευχαριστώ. Και τα αρώματα αυτά είναι κανονικά να ξέρεις. Και στη μυρωδιά αλλά και στη διάρκεια. Για να καταλάβετε, ο οδοντίατρός μου που φοράει χρόνια την κολώνια του και την ξέρει καλά, ενθουσιάστηκε τόσο, που μου παρήγγειλε τέσσερα μπουκάλια.
-Πολύ ωραία. Απλώς σας λέω ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι.
-Ναι εντάξει. Ένα καλό άρωμα πάντως, μετράει. Και γιατί να δώσεις 80 ευρώ, όταν με 14 μπορείς να πάρεις την ίδια ποσότητα;
Η επιμονή της αρχίζει και μου τη δίνει.
-Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι το πώς παίρνουν αυτοί οι Πολωνέζοι τα κανονικά αρώματα και τα πουλάνε τόσο φτηνότερα, της λέω κάπως ανυπόμονα.
-Είναι που δεν πληρώνουν κατάστημα, ενοίκιο, υπαλλήλους, μου απαντάει.
-Άλλο ρωτάω. ΠΟΥ βρίσκουν τα αρώματα; Τους τα πουλάει ο Armani φτηνότερα; Δεν νομίζω...
-Μα τα αρωματικά και τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούν, δεν είναι τόσο ακριβά.
-Και τα χρώματα δεν είναι ακριβά, αλλά οι ζωγράφοι πουλάνε τέχνη, όχι υλικά, της αντιτείνω.
-Ναι. Τα αρώματα είναι τα κανονικά πάντως.
-Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι προέρχονται από τα επώνυμα εργοστάσια; Ότι πουλάνε χονδρική στο 10% της λιανικής; Δεν το πιστεύω. Προφανώς είναι αντίγραφα. Χημικά παρόμοια, αλλά απομιμήσεις. Σωστά;
-Εεε εντάξει, ναι. Είναι ολόιδια, αλλά δεν είναι τα αυθεντικά. Έχουν όμως όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ότι δεν προκαλούν αλλεργίες.
-Πολύ χαίρομαι γι' αυτούς που τα χρησιμοποιούν τότε. Απλώς εγώ ΔΕΝ ενδιαφέρομαι.
Κάνει την προτελευταία της προσπάθεια:
-Καλά δεν επιμένω. Κι εγώ στην αρχή είπα, ας γραφτώ, και το πολύ πολύ θα παίρνω φτηνά τα αρώματά μου. Είναι 45 ευρώ η εγγραφή, συν τα δείγματα, συν την έκπτωση, πάλι κέρδος θα έχω. Και ξέρετε, όσο προχωράνε οι εγγραφές από αυτούς που έγραψα εγώ...
-Τόσο παίρνετε κι εσείς τα ποσοστά σας.
-Ναι.
-Ξέρετε, η προηγούμενη δουλειά μου ήταν πωλητής...
-Οπότε θα μπορούσατε να τα πάτε πολύ καλά σ' αυτή την εταιρία, με διακόπτει.
-Οπότε δεν μπορείς να πουλήσεις σε έναν πωλητή, αν δεν θέλει να αγοράσει, ολοκληρώνω τη φράση μου.
Δεν ξαναμιλάει μέχρι που φτάνουμε, οπότε κάνει και την τελευταία της κίνηση:
-Πάρε αυτό το διαφημιστικό που έχει όλη τη λίστα με τα αρώματα. Έχει και το κινητό μου στο πίσω μέρος.
Ακόμη το έχω το φυλλάδιο, αν ενδιαφέρεται κανείς.
Θέλω ποσοστά όμως...

15 σχόλια:

€lisavet είπε...

qourashee...δηλ κούραση!

Έχω αγοράσει βιβλία από πλασιέ κι έχω αλλάξει εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας επειδή με έπρηζαν.

Δέχομαι συγχαρητήρια. :P

DaNaH είπε...

Βρε επιμονή η κυρία! Ωραία την αντιμετώπισες πάντως! ;)

Harry είπε...

Με έχουν προσεγγίσει πολλές φορές "συνεργάτες" πυραμιδοεταιριών. Μερικές φορές σε καφετέριες σε στιλ "είμαι από τεράστια πολυεθνική που μόλις ήρθε στην Ελλάδα και αναζητεί νέους συνεργάτες" αλλά ποια εταιρία δεν λένε. Άλλη φορά μου έκαναν και καλά γκάλοπ στο δρόμο σχετικό με εργασία και στο τέλος μου ζήτησαν το τηλέφωνο για διαγωνισμό, και μερικές μέρες αργότερα με πήραν για να με ενημερώσουν πως θα βγάζω 2000 ευρό το μήνα από το σπίτι με 2 ώρες την ημέρα.
Αλλά το χειρότερο είναι οι τύποι που μου πιάνουν μια πολύ φιλική κουβέντα πχ στο τρένο πριν μια βδομάδα με αφορμή μια ερώτηση και στο τέλος καταλήγει "επειδή σε συμπάθησα, μέχρι να φτάσουμε Θεσσαλονίκη έλα να σου εξηγήσω πως έγινα πλούσιος να γίνεις κι εσύ", "πυραμίδα" ρωτώ, "μμμρ, όχι σαν τις άλλες, μπλα μπλα μπλα πλούσιος μπλα μπλα μπλα λεφτά".
Το έσκασα και έβγαλα το ταξίδι στο bar διότι ότι και να του έλεγα δεν σταματούσε.
Είχα πάει παλιότερα και σε μια συνάντηση της herbal και μου είχε κάνει εντύπωση τι μέσα επιστράτευουν για σε πείσουν. Σχεδόν με είχαν πείσει μέχρι που ζήτησαν 90 ευρά για εγγραφή, οπότε έκανα και μια έρευνα στο ιντερνετ.
Ίσως αν είχα τη διάθεση και την ικανότητα να πρήζω όλο τον κόσμο μέχρι τελικής πτώσης να έβγαζα κέρδος, αλλά το ποιο πιθανό είναι να βρεθώ καταχρεωμένος με τα απούλητα "προϊόντα" και την εγγραφή ή να παρακαλώ φίλους και συγγενείς να αγοράσουν βλακείες και να με αποφεύγουν όλοι.

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Ρε συ Άκρο, τώρα με την οικονομική κρίση και με τα προβλήματα που συνεπάγεται, βρέθηκε η λύση για όλους: εσύ θα ξεκινήσεις το δικό σου μικρό κομμάτι στις πωλήσεις (που φυσικά θα γίνει μεγάλο και θα χεστείς στο τάλιρο), κι εγώ θα μετοικήσω Θεσσαλονίκη και θα οδηγάω ταξί (σου υπόσχομαι να συνεχίσω επάξια το blog σου με υπότιτλο¹ «Οι περιπέτειες ενός χαμουτζή στην αυλή του Λευκού Πύργου»).

¹ μιας και τ' αναφέραμε, συνεχίζω και τις άλλες παράνομες δραστηριότητές σου που τώρα έχεις σταματήσει, αυτές που τόσο σιχαίνεται η ΕΠΟΕ. Εγκαθιστώ και Λίνουξ σε car PCs άμα λάχει.

AA είπε...

"Αλλά δεν μιλάω για τις γνωστές εταιρίες. Έχει έρθει μια καινούρια Πολωνική εταιρία με αρώματα.."

...ε αμα είναι έτσι εντάξει!

"...δεν μπορείς να πουλήσεις σε έναν πωλητή, αν δεν θέλει να αγοράσει,..."
Κορυφαίο...αυτό τώρα μου θύμισε μια παροιμία...αλλά δεν είναι με πωλητές ακριβώς :-D :-D :-D

katerina είπε...

Η πιο εκνευριστικοί είναι αυτοί που παίρνουν μεσημεριάτικα στο σπίτι σου για να σου πουν για την τάδε προσφορά και να γραφτεις και μπλα μπλα μπλα. Και πάντα παίρνουν μονο αν κοιμασαι. Αν δεν κοιμασαι δε σε θυμουνται. Μετά πως να μη τους βρίσεις.

katerina είπε...

και σημερα με ξυπνησαν ατσαλα! Ακου εκει Η εκνευριστικοι!!! τι σκεφτόμουν?

Acro είπε...

@€lisavet Μάλλον πρέπει να μάθεις να "μουλαρώνεις" σ' αυτό που θέλεις, και να μην "πειθαναγκάζεσαι" να δεχτείς αυτό που θέλουν οι πρήχτες. Πάντως, κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε υποκύψει στην πίεση.

@DaNaH Είχε εμπειρία η κυρία. Τρίτη εταιρία που άλλαζε :)

@Ηarry Έχω χάσει φίλους (!;) όταν ξεκίνησαν να προσπαθούν να με πείσουν για τέτοιες φάσεις. Άσε έναν δυο που με θυμήθηκαν μετά από δέκα χρόνια ξαφνικά και με βρήκαν στο τηλέφωνο της (τότε) δουλειάς μου. Κάποτε ήταν οι πρήχτες ασφαλιστές, τώρα είναι οι πυραμιδιστές...

@ΤΖΩΤΖΙΟΥ Αν κονομήσω τόσο χοντρά, θα σε αφήσω να ταλαιπωρείσαι με το ταξί; Θα σε εγγράψω κι εσένα :)
(όσο για τις "παράνομες" δραστηριότητες που αναφέρεις, τις έχω σταματήσει ακριβώς όπως κι εσύ:)

@ΑΑ αυτό τώρα μου θύμισε μια παροιμία...αλλά δεν είναι με πωλητές ακριβώς :-D :-D :-D
Έτσι, έτσι. Εξάλλου, και στα δυο επαγγέλματα πιάτσα κάνουμε :)

@katerina άσε αυτοί είναι...άλλο ανέκδοτο. Ένα μεσημέρι που με πήρε κάποια την ρωτάω "ξέρετε τι ώρα είναι;". Αφελέστατα μου λέει "βεβαίως τρεισήμισι". Οπότε της λέω "και παίρνετε μεσημεριάτικα στα σπίτια του κόσμου; Μπορεί να κοιμόμαστε". Οπότε μου λέει "Δεν είχαμε την όρεξή σας, στην τύχη παίρνουμε" και μου κλείνει το τηλέφωνο. Εκνευρισμένος βρίσκω τα κεντρικά της εταιρίας (σταθερής τηλεφωνίας) στην οποία ήθελε να με εγγράψει, βρίσκω κάποια "υπεύθυνη" και διαμαρτύρομαι για την αγένεια της πωλήτριας.
Η απάντηση; "έχουμε πολλούς αντιπροσώπους και δεν ξέρουμε ποια σας πήρε. Να σας πω τα οικονομικά προγράμματα που έχουμε;"
Η δική μου απάντηση; "να κάνετε καλύτερα σεμινάρια στους μεταπωλητές σας" και "σοβαρά τώρα περιμένετε να αγοράσω;"

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Σόρι, παιδιά, αλλά για τα τηλεφωνήματα που σου κάνουν σε άσχετες ώρες για να σου πουλήσουν κάτι, η καλύτερη λύση είναι το «μισό λεπτό», και αφήνεις το τηλέφωνο ανοικτό. Κάποια στιγμή, ελέγχεις αν είναι ακόμα κάποιος στη γραμμή, και πριν προλάβει να μιλήσει, ξανά «μισό λεπτό» και ξαναφήνεις το τηλέφωνο. Κάποια στιγμή θα κλείσουν.

Είναι δύσκολο να το κάνει πολύς κόσμος, λόγω των καλών τρόπων που μας έμαθαν. Εγώ πάντως το κατάφερα, αλλά εποχή που ήμουν ανύπαντρος και μόνος στο σπίτι.

Σημειώστε ότι στην δική μου περίπτωση, κάποιος τα πήρε κάποια στιγμή και προφανώς έβαλε το τηλέφωνό μου σε λίστα για να με σκίσουν. Το τηλέφωνο για καμιά δεκαριά ημέρες χτύπαγε πολύ συχνά, αλλά το «μισό λεπτό» το έλυσε και αυτό.

Μια άλλη φορά που είχα όρεξη (ακόμα μιλάω για εποχή που ήμουν εργένης και ζούσα μόνος μου), χτυπάει το τηλέφωνο και μια καλή κυρία, λες και με ήξερε από χθες, μου ζητάει την κυρία Γεωργίου.

Παύση.

«Ε…», λέω. Παύση. «Η κυρία Γεωργίου πέθανε πριν από έξι μήνες.» Ξανά παύση. «Ήσαστε κάποια φίλη της;»

Η γυναίκα ένιωσε άσχημα προφανώς, γιατί μου είπε «όχι, όχι, με συγχωρείτε» και μου το έκλεισε. Δεν ξέρω αν κράτησε καμία σημείωση να μην ξανακαλέσουν τον αριθμό.

BG είπε...

@Τζωτζιου, όχι δεν το σβήνουν ούτε μετά από αιώνες! Με έχουν πρήξει από σταθερή και από τη γνωστή ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΤΑΤΗ τράπεζα.

Πλέον δεν σηκώνω κλήσεις με απόκρυψη, ο κόσμος να χαλάσει!


@everyone
Περί MLM και πυραμίδων διαβάστε κι αυτό MLM Πείτε όχι!


BG

Gus είπε...

Μία καλή λύση είναι η εξής:

- Α, επειδή δεν μπορώ να μιλήσω τώρα,
μπορείτε να μου αφήσετε ένα σταθερό να σας πάρω εγώ;

- Μα κύριε, δεν γίνεται αυτό.

- Γιατί, μήπως δεν σας αρέσει να σας ενοχλούν στο σπίτι;

- Εεε, όχι.

- Οπότε τώρα ξέρετε πως νιώθω:P

Και το κλείνετε όλο ύφος και φινέτσα.


Φυσικά το παραπάνω δεν είναι δική μου επινόηση.
Είναι από τη σειρά "seinfeld".

Καλησπέρα Acro:)

Elias είπε...

Το χειρότερο απ' όλα είναι με τους φίλους που αναγκάζεσαι να ψυχρανθείς. Η ειλικρίνεια δεν πιάνει, "σ' αγαπώ, σ' εκτιμώ, όμως δε θ' αγοράσω". Περιβάλλουν με τέτοιες ελπίδες την καινούργια τους δραστηριότητα, που απογοητεύονται βαθιά όταν τους το πεις.

Στεναχωριέσαι κι εσύ γιατί καταλαβαίνεις ότι ο άλλος έφτασε να σε βλέπει ως μία ακόμη καταχώρηση στη λίστα του. Είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις τη φιλία με κάποιον που έγινε Κνίτης ή βαποράκι. Θέλεις να μείνετε φίλοι ξέχωρα από τις δραστηριότητές του, τη στιγμή που ο άλλος σε βλέπει μόνο ως πιθανό πελάτη ή πιθανή επιρροή.

Takis Varatzas είπε...

Είχα παρόμοια συζήτηση με πελάτη του μαγαζιού ο οποίος ασχολείται με προιόντα αδυνατίσματος βασισμένα στην αλόη κτλ κτλ.... Ίσα με ένα μισάωρο προσπαθούσε ο ταλαίπωρος να με πείσει αλλά όπως είπες κι εσύ .. πωλήσεις στον πωλητή (αν δεν θέλει να αγοράσει) δύσκολα γίνονται. Όχι στην Τατιάννα τατιανιές, που είχε πει και η γνωστή παρουσιάστρια....

Nikos είπε...

Αγαπητε Acro θα παθουμε κανενα συνδρομο στερησης, κανενα γιορτινο περιστατικο παραμονης εορτης δεν εχεις? Ειπα να προσπαθησω.. μηπως και βοηθησω να ανασυρεις τιποτα ενδιαφερον :).
Aναμένουμε εναγονίως (ή εναγωνίως)
Καλη χρονια!

Acro είπε...

Καλή χρονιά σε όλους. Με υγεία σε κάθε επίπεδο.
@Nikos Η περίοδος των γιορτών δεν είχε να δώσει καμία ιστορία που να αξίζει post. Μόνο τρελό μποτιλιάρισμα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα όπου να 'ναι στο κέντρο της πόλης, και ανθρώπους να ξοδεύουν το υστέρημά τους για να πάρουν δώρα. Θυμήθηκα όμως μια καλοκαιρινή ιστορία που θα αναρτήσω προσεχώς (την έγραψα, και την ξέχασα στο CarPc :))
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την ανάγνωση:)