Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Πηγαίνοντας στις Σέρρες

Σάββατο βράδυ, καθώς αποβιβάζω στο Mediteranean Cosmos ακούω το κέντρο να κάνει κλήση για ταξί με αλυσίδες. Δεν έχω παρακολουθήσει από την αρχή την κλήση, αλλά έχω αλυσίδες οπότε διεκδικώ και τελικά κατευθύνομαι. Καθ' οδόν μαθαίνω και τις λεπτομέρειες από το CB. Την κλήση έχει κάνει συνάδελφος, που παρέλαβε από το αεροδρόμιο πελάτες με προορισμό τις Σέρρες. Όταν όμως τον ενημέρωσαν ότι στη διαδρομή πιθανόν να συναντήσει χιόνια, ζήτησε από το κέντρο να κάνει τη συγκεκριμένη κλήση για τους πελάτες του.
Φτάνω λοιπόν στο σημείο που είναι σταματημένος προκειμένου να γίνει η μετεπιβίβαση. Οι πελάτες είναι ένα νεαρό ζευγάρι μ' ένα μωράκι στην αγκαλιά. Μεταφορτώνουμε τις αποσκευές τους, δένουμε το "πορτ μπεμπέ" του μωρού στο πίσω κάθισμα, και ξεκινάμε. Με υπόκρουση τις μικρογκρίνιες του μωρού που ενοχλήθηκε από την αλλαγή περιβάλλοντος, μαθαίνω ότι είχαν σκοπό να πάρουν το αεροπλάνο για Γερμανία, όπου διαμένουν μόνιμα. Αν και ήξεραν ότι υπάρχει απαγορευτικό λόγω κακοκαιρίας, νοίκιασαν αυτοκίνητο και ήρθαν το πρωί από τις Σέρρες. Δέκα ώρες μετά, η πτήση έχει ακυρωθεί οριστικά, οπότε παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Σε τι κατάσταση είναι αυτός ο δρόμος όμως, άγνωστο. Το ευοίωνο είναι ότι η θερμοκρασία βρίσκεται στους 5 βαθμούς και βρέχει. Οπότε αν υπάρχει όντως χιόνι, λογικά θα έχει λιώσει.
Με το μυαλό μου στο δρόμο, ξεχνάω να βάλω διπλή ταρίφα βγαίνοντας από την πόλη. Το καταλαβαίνω γύρω στα 15 χιλιόμετρα μετά, όταν ο νεαρός, που κάθεται μπροστά, με ρωτάει δείχνοντας το ταξίμετρο:
-Τι είναι τα "πρόσθετα";
-Πρόσθετες χρεώσεις όπως αποσκευές, κλήση, παραλαβή από ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, αεροδρόμιο κλπ. Όταν μας ζητούν απόδειξη, τα "βάζουμε" εκεί, προκειμένου να προστεθούν στην μηχανογραφημένη απόδειξη που εκδίδουμε.
-Δηλαδή τα πρόσθετά μου είναι 25 ευρώ;
Κοιτάζω το ταξίμετρο και χαμογελάω.
-Όχι. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το ταξίμετρο ώστε καθ' οδόν σε εκείνο το μέρος της οθόνης να δείχνει διάρκεια διαδρομής ή διανυθείσα απόσταση. Το 25:43 που βλέπετε είναι ο χρόνος από την ώρα που ξεκινήσαμε. Βλέπετε που κυλούν τα δευτερόλεπτα, του δείχνω, και εκείνη τη στιγμή προσέχω και την ένδειξη της ταρίφας στο 1.
-Ξέχασα να βάλω διπλή ταρίφα, του λέω. Έπρεπε να το είχα κάνει αρκετή ώρα πριν, λίγο αφού περάσαμε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Τέλος πάντων, βάζω τώρα, και θα δούμε φτάνοντας.
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνει αλλά μου λέει:
-Θα χρειαστώ κι εγώ απόδειξη.
-Φυσικά.
Μη θέλοντας να ενοχλήσουμε το μωρό, που πλέον έχει ησυχάσει, δεν λέμε και πολλά πράγματα στη διαδρομή, πέρα από κάποιες αμπελοφιλοσοφίες για τις διαφορές στις συμπεριφορές των λαών, την οργάνωση των κρατών και τέτοια. Εξάλλου η προσοχή μου είναι στραμμένη στις καιρικές συνθήκες και τον δρόμο. Κοιτάζω συνεχώς το θερμόμετρο. Καθώς το υψόμετρο ανεβαίνει (έχουμε μπει στις στροφές του δρόμου των Σερρών), η θερμοκρασία πέφτει. 5,4,3,2,1 βαθμοί Κελσίου. Ευτυχώς συνεχίζει να βρέχει. Ο δρόμος είναι βρεγμένος αλλά καθαρός. Όμως το συσσωρευμένο από εκχιονιστικά μηχανήματα χιόνι στις άκρες του, και το άσπρο τοπίο γύρω μαρτυρούν ότι έχει ρίξει αρκετό χιόνι νωρίτερα. Καθώς πιάνουμε τις κατηφόρες δεν πηγαίνω με περισσότερα από 50-60, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα παγετού. Με απασχολεί πάντα η ασφάλεια, η δική μου και των επιβατών, αλλά ειδικά όταν μεταφέρω μωρά ή έγκυες η προσοχή μου τριπλασιάζεται. Ευτυχώς η θερμοκρασία από την άλλη πλευρά των βουνών αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει, με τη βροχή να συνεχίζεται. Έχουμε σχεδόν φτάσει στις Σέρρες, όταν μου λέει ότι πηγαίνουμε σ' ένα κοντινό χωριό, και όχι στην ίδια την πόλη. Κάνουμε αριστερά προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και μερικά χιλιόμετρα μετά μπαίνουμε στο χωριό, και φτάνουμε στο σπίτι τους. Κατεβαίνω και ξεφορτώνω τις γιγαντιαίες αποσκευές τους.
-Τι οφείλω;
Κοιτάζω το ταξίμετρο, που έχει γράψει 61,70. Λογικά θα έγραφε γύρω στα 67, αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά. (Το θέμα των "πρόσθετων" λόγω αποσκευών και κλήσης δεν το αναφέρω καν.)
-Δεν ξέρω πόσα ακριβώς περισσότερα θα έπρεπε να είναι αφού δεν έβαλα διπλή ταρίφα όταν έπρεπε, του λέω, αλλά για να μη σας αδικήσω θα κρατήσω 65 ευρώ.
Κοιτάζει κι αυτός το ταξίμετρο.
-Αυτό το 61,70 που γράφει εδώ τι είναι; ρωτάει.
-Είναι η αξία της διαδρομής μας, του απαντάω, αλλά θα έπρεπε να είναι περισσότερο. Σας ξαναλέω ότι ξέχασα να βάλω διπλή ταρίφα όταν έπρεπε. Θα βάλω όμως στα "πρόσθετα" που λέγαμε πριν ένα ποσό, προκειμένου η απόδειξη που ζητήσατε να βγει 65.
Πατάω το σχετικό κουμπί στο ταξίμετρο, το οποίο αυτομάτως (λόγω διπλής ταρίφας) προσθέτει 2,80. (Τα ποσά που προστίθενται είναι προκαθορισμένα, στη μονή ταρίφα πχ προσθέτει διαδοχικά 0,34 0,68. 1,02 κλπ, ενώ στη διπλή κάνει μεγαλύτερα "άλματα").
Ο εκτυπωτής εκδίδει την απόδειξη. Στο μεταξύ ο νεαρός μου δίνει 100 ευρώ, και του επιστρέφω 35 ρέστα. Κόβω την απόδειξη, και την κοιτάζω πριν του τη δώσω για να βεβαιωθώ για το ποσό.
-Εντάξει, δεν γράφει ακριβώς 65, αλλά 64,50, του λέω. (Με τα πρόσθετα το τελικό ποσό έχει γίνει 64,58.)
Παίρνει την απόδειξη και την κοιτάζει. Διστάζει για λίγο και μετά μου λέει:
-Δεν έχεις το μισό ευρώ να μου δώσεις ρέστα;
Για ένα δυο δευτερόλεπτα δεν απαντάω, καθώς προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί.
-Πρέπει η απόδειξη να είναι ακριβώς όσα λεφτά έδωσα, συμπληρώνει.
Δεν καταλαβαίνω περισσότερα από αυτή του την εξήγησή, και δεν έχει νόημα να το συζητήσω. Βγάζω μισό ευρώ και του το δίνω.
-Να σου δώσω παλικάρι μου. Ορίστε. Ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ, του λέω και παίρνω το δρόμο της επιστροφής.


Η ιστορία θα τελείωνε εδώ, αλλά στην επιστροφή συναντάω χιόνι στο δρόμο. Αυτή την ιστορία μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ...

6 σχόλια:

hrdoukas είπε...

Καλημέρα
Μου θύμισες αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν τύχει και στη δικιά μου δουλειά (ελεύθερος επαγγελματίας).
Ο συγκεκριμένος πελάτης ανήκε είτε στην κατηγορία "καταλαβαίνω μόνο ότι με συμφέρει" (οπότε ότι και να του εξηγούσες δεν θα είχε μεγάλη σημασία) είτε σ'αυτούς που απλώς θέλουν να τους εξηγείς αναλυτικά τι πληρώνουν και γιατί, και αυτό τους αρκεί. Απ΄ότι έχω καταλάβει, κάποιες εξηγήσεις (ειδικά στους δεύτερους) καλό είναι να δίνονται εν θερμώ και επί τόπου. Ενδεχομένως δλδ αν του εξηγούσες τη στιγμή που συνειδητοποίησες οτι ξέχασες να βάλεις διπλή ταρίφα, οτι θα του χρέωνες κάτι παραπάνω δηλαδή περίπου τόσο, γι'αυτόν και γι'αυτόν τον λόγο να σου έδινε ακριβώς όσα του ζήτησες χωρίς μα μου σου του.
Αλλά και πάλι μπορεί και όχι! ο)

lgreco είπε...

Για να γράφεις σημαίνει πως η επιστροφή σου ήταν ασφαλής αν και φαντάζομαι να ταλαιπωρήθηκες.

Η ιστορία σου έχει δυο διαστάσεις: διαδικαστική και ηθική. Στην ηθική, ο πελάτης σου ήταν ένας μίζερος βλάκας. Στη διαδικαστική διάσταση ο πελάτης είχε δίκιο, έστω και για 50 λεπτά -- αυτό είναι και το νόημα της απόδειξης.

Αφού τον είχες κόψει από την αρχή γιατί δεν του μέτρησες 50 λεπτά σε κέρματα του ενός λεπτού στο τέλος;

Του έκανες εξυπηρέτηση που ήταν κάτι το τυπικό. Όφειλε, κατά τη γνώμη μου, να σου προσφέρει ένα φιλοδώρημα (όχι τα 50 ψωρολεπτά) ή τουλάχιστον να σου προσφέρει έναν καφέ ή κάτι να πάρεις μια ανάσα πριν ξαναβγείς στο δρόμο.

Swell είπε...

Καλησπέρα, έχεις δίκιο να λες ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένη γνώμη για σας. Είμαι κι εγώ ένας απ' αυτούς. Δεν θα ΞΕΧΑΣΩ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΗ!

Acro είπε...

Παιδιά, θα μπορούσα να του κόψω και 200 ευρώ απόδειξη που λέει ο λόγος. Δεν θα είχα πρόβλημα. Η απορία μου είναι, σε ποιον θα λογοδοτούσε με την απόδειξη και έπρεπε να δώσει ακριβώς μα ακριβώς όσα λεφτά έγραφε; (Άσε που με την απόδειξη να γράφει 64,58 έπρεπε να μου ζητήσει πίσω 42 λεπτά αφού ήταν τόσο τυπικός πια). Από την άλλη, αν είχα βάλει κανονικά ταξίμετρο, και είχε γράψει 66 ευρώ (παραπάνω θα έγραφε αλλά λέμε τώρα), να είστε σίγουροι ότι θα το στρογγύλευα προς τα κάτω στα 65, όπως και έχω κάνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση (δηλαδή και 5,30 να γράφει, αν δεν έχουν ψιλά και μου δώσουν πχ 10 ευρώ, επιστρέφω ρέστα 5, από το να δίνω ένα κάρο κέρματα για ρέστα. Για όνομα του Θεού, δεν είμαστε στη Σκωτία νομίζω. Ή μήπως μερικοί είμαστε; :))

(Όπως είπα, στην επιστροφή συνάντησα χιόνι, αλλά το αφήνω για άλλο Post γιατί αφορά κυρίως το τεχνικό θέμα της οδήγησης πάνω σε χιόνι, οπότε είναι άλλο θέμα από μόνο του.)


Άσχετο με όλα αυτά: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ που μου έστειλες ένα mail με δυο ερωτήσεις. Η απάντησή μου δεν φτάνει σ' εσένα, καθώς η διεύθυνσή του e-mail σου θεωρείται άκυρη και ανύπαρκτη για κάποιο λόγο...

Wire_n_Wood είπε...

Κάποιοι ήμασταν στη Σκωτία για πολύ καιρό...:D:D:D

Aγαπημένη χώρα!

Wire_n_Wood είπε...

Εμένα μου κάνει εντύπωση που αποφάσισαν να γυρίσουν στις Σέρρες αντί να περάσουν τη νύχτα Θεσσαλονίκη σε κάποιο ξενοδοχείο. Ίσως είχαν τους λόγους τους, αλλά η Θεσσαλονίκη συνδέεται πολύ καλά αεροπορικώς με Γερμανία. Δεν μπορεί όλες οι πτήσεις να ακυρώθηκαν. Να πάνε με ταξί Σέρρες και να γυρίσουν πληρώσανε σχεδόν μισό εισιτήριο.