
Εκ των πραγμάτων, οδηγώντας ΤΑΞΙ ακούω ραδιόφωνο. Δεν είναι μόνο η μουσική. Για τη μουσική έχω τα περίπου 10 GB μουσικής που βρίσκονται στο car pc. Το ραδιόφωνο καλύπτει την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας, επαφής με τον κόσμο, ακρόασης καινούριων ιδεών και μουσικά απρόσμενου περιεχομένου.
Οι μνήμες του ραδιοφώνου μου είναι κατελημένες από πολύ περιορισμένο αριθμό σταθμών. Εκτός από δυο ενημερωτικά ραδιόφωνα που για πρακτικούς λόγους άκουγα μέχρι προσφάτως τις πρωινές ώρες, υπάρχει μια δυσκολία στο συντονισμό με μουσικά ραδιόφωνα. Αυτό γιατί δεν με καλύπτουν μουσικά, καθώς ο μουσικός μου προσανατολισμός παραμένει περισσότερο (επιλεκτικά) Ροκ παρά Ποπ, και περισσότερο της "ξένης" παρά της "ελληνικής" μουσικής, είτε γιατί πρέπει να ψάχνω από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο ανάλογα με την ώρα κυνηγώντας τους καλούς παραγωγούς, είτε γιατί οι εκφωνητές με κουράζουν. Πότε με την άτεχνη φλυαρία τους, πότε με το υπερβολικά επιτηδευμένο ύφος τους και πότε με τον πειρατικό ερασιτεχνισμό τους.
Έκανα πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες να ακούσω αρκετούς παραγωγούς όλα αυτά τα χρόνια (μερικούς παρά τα εμμέσως "προσωπικά" προηγούμενα που είχα), και απογοητεύτηκα τις περισσότερες φορές από την κατάληξη. Σε πολλές περιπτώσεις κατέφυγα στα mp3s προκειμένου να μη χρειάζεται να χαμηλώνω την ένταση κάθε φορά που γινόταν εκφώνηση, για να διατηρήσω κι εγώ την ψυχική μου υγεία.
Στη συχνότητα των 89,7 βρέθηκα από το καλοκαίρι καθώς έπαιζε μουσική χωρίς λόγια, σποτάκια ή διαφημίσεις. Οποία χαρά και έκπληξη λοιπόν, όταν πατώντας τη μνήμη νούμερο 4 του ραδιοφώνου (εκείνο το πρωινό είχε γίνει κάποιο ατύχημα οπότε βρισκόμουν από νωρίς σε άλλο ενημερωτικό ραδιόφωνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις), άκουσα επιτέλους ξανά, τη γνώριμη φωνή του Γιάννη Σερβετά. Το SMS που έστειλα (σε άπταιστα greeklish που τα γράφω τυφλό σύστημα στο κινητό, ελληνικά δυσκολεύομαι) ήταν "ti 8a ginei me esas? Opoia suxnothta kai na akoume, mas briskete!". Ευτυχώς :)
Πλεονέκτημα και "διαφορετικότητα" του συνόλου των εκφωνητών του imagine θα έλεγα ότι είναι πως δεν δείχνουν να παίρνουν τον εαυτό τους πιο σοβαρά από όσο χρειάζεται. Ο αυτοσαρκασμός και η χαλαρότητα ακούγονται (και είναι) πολύ πιο ανθρώπινα από το σύνηθες αφ' υψηλού ελιτίστικο και σνομπ των ραδιοφωνάνθρωπων, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που δεν ζει σε ένα hi fi lifestyle.
Παράλληλα η μουσική ξεφεύγει από το πιεστικό playlist που επιβάλουν οι "διευθυντές προγράμματος"-εταιρίες των σταθμών. Αντιθέτως μάλλον, είναι οι ακροατές που επιμένουν να ακούνε κάποια τραγούδια "επιτυχίες", και οι εκφωνητές που αντιδρούν σε στυλ "οχι-πάλι-το-beggin-ρε-παιδιά". Έτσι, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ακούσεις κάποιο άγνωστο τραγούδι της τζαζ, την τελευταία "καλή" χορευτική επιτυχία, και Ramones, χωρίς κανείς να προσπαθεί να σου επιβάλει τη μουσική κονσέρβα που πρέπει να μάθεις να τρως.
Το πάρτυ ξεκινάει από το πρωί. Μετά τον ωραίο και ωριαίο Ανδρέα Νικάκη, ο Βασίλης Σωτηρίου ξεκινάει μια τζαζεμένη εκπομπή, που τα έχει όλα. Από τα πιο σοβαρά (ποια είναι καλά σημεία για ψάρεμα) μέχρι τα πιο φευγάτα (θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού γιατί ο άντρας μου κατάπιε ένα ρόδι).
Ακολουθεί ένα απολαυστικό (επιτέλους εκπομπή με λίγες διαφημίσεις, και όχι διαφημίσεις με ολίγον από εκπομπή) τρίωρο του Γιάννη Σερβετά. Ο "συγγραφεύς" επιδίδεται καθημερινά σε ένα όργιο πολυλογίας (αλλά όχι φλυαρίας). Που τα βρίσκει και τα λέει; Μυστήριο. Ίσως στη μαγική σφαίρα, ισορροπιστή, ζογκλέρ και θηριοδαμαστή, ξωτικό, και προπάντων "διορθωτή" που έχει απέναντί του και ακούει στο όνομα Βασίλης Δέλιος.
Πριν προλάβει κανείς να συνέλθει, στο μικρόφωνο εμφανίζεται ο Στάθης "σκύλος" Παναγιωτόπουλος.
Το "γαύγισμά" του μαλακώνει και τις πέτρες, η ετοιμολογία ρέει σαν χείμαρος στα κατσάβραχα, ενώ η άνεσή του με την τεχνολογία του επιτρέπει να αρνείται να βάλει κάποιο τραγούδι που του ζητάει ένας ακροατής στον αέρα και να ξεκινάει τη μετάδοσή του δέκα δευτερόλεπτα μετά.
Μόλις τελειώσει αυτό, και με τους μύες του προσώπου να υποφέρουν από τα μέχρι τούδε γέλια, ο ακροατής έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη πρόκληση. Ο "πρόεδρος" Αντώνης Κανάκης με τους Χρήστο Q Κιούση και Γιάννη Σερβετά (οι τρεις πρωινές ώρες ήταν ορεκτικό για τον Γιάννη), εμφανίζεται για μια εκπομπή που καταφέρνει, όταν είναι σοβαρή να μην είναι σοβαροφανής, και όταν είναι αστεία να μην είναι γελοία. Στο δεύτερο μισό κάνουν τηλεφωνήματα-φάρσες σε ανθρώπους που έχουν γεννέθλια, με καμιά φορά απρόβλεπτες, αλλά σίγουρα αστείες καταλήξεις.
Όταν τελικά αποφασίσουν να τελειώσουν την εκπομπή (που δεν κρατάει ποτέ το προβλεπόμενο δίωρο) τα πνεύματα αναλαμβάνει να ηρεμήσει ο Χρήστος Μητρέντσης. Καλή μουσική και συγκροτημένες εκφωνήσεις μας φέρνουν μέχρι το δίδυμο Ευγενία Σαμαρά & Αλεξάνδρα Κοσμά. Τα κορίτσια έχουν το κέφι και τη δροσιά που χρειάζεται εκείνη την ώρα, και η θεματολογία τους κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο από μέρα σε μέρα χωρίς ανακύκλωση και επαναλήψεις. Χρειάζονται μερικές φορές λίγο παραπάνω συντονισμό μεταξύ τους, πράγμα που πιστεύω θα τελειοποιηθεί με τον καιρό.
Στο κλείσιμο της ραδιοφωνικής μέρας ο Τάσος Μητακίδης που καταφέρνει να ανακατεύει το παλιό με το καινούριο και να σχολιάζει τα δρώμενα με στυλ και άνεση που θυμίζει "επαγγελματία" ερασιτέχνη της δεκαετίας του 80.
Τις Δευτέρες και τις Τρίτες, η νύχτα δεν τελειώνει εδώ. Ο Αντώνης Κανάκης επανεμφανίζεται για μια εκπομπή νυχτερινού τύπου, που παίρνει κάθε φορά διαφορετική κατεύθυνση και μπορεί να σε κρατήσει ξάγρυπνο μέχρι....όσο πάει τελικά.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και τις Κυριακές το βράδυ μετά τις 10, όταν, μετά από ένα 48ωρο μουσικής χωρίς λόγια, το team εμφανίζεται για να ξενυχτήσει τους ακροατές με Κυριακάτικες τρέλες.
Για όσους δεν έχουν την τύχη να τους έχουν ακούσει στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και γνωρίζουν τους Σερβετά, Κανάκη και Παναγιωτόπουλο μόνο από την τηλεόραση, έχω να πω ότι, αν η τηλεόραση τους ανέδειξε, το ραδιόφωνο τους ταιριάζει πραγματικά. Και οι τρεις γνωρίζουν πολύ καλά το μέσο, (έχουν άλλωστε μακρόχρονη ιστορία σε αυτό) το χειρίζονται και το "υπηρετούν" δεόντως.
Εύχομαι κι ελπίζω να συνεχίσουν όλοι με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και μεράκι. Εύχομαι και ελπίζω οι ακροατές να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν έτσι ώστε να βοηθήσουν να συμβαίνει αυτό. Ο imagine είναι ένα ραδιόφωνο που πραγματικά έλειπε από τα FM, και που λογικά δεν έχει ταίρι, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει αυτού του τύπου το ραδιόφωνο. Ίσως κάποιες στιγμές να είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις το χιούμορ, ειδικά αν έχεις συνηθίσει τα χοντροκομμένα αστεία της ελληνικής τηλεόρασης/επιθεώρησης. Έχω δει πάντως μεγάλους σε ηλικία επιβάτες στο ΤΑΞΙ να δείχνουν αποδοκιμασία ακούγοντας τις διάφορες κάπως τολμηρές για τα αφτιά τους εκφράσεις, και στη συνέχεια να μην μπορούν να κρατήσουν το γέλιο που τους βγαίνει αβίαστα. Και σε αυτό το αβίαστα είναι όλο το μυστικό της επιτυχίας. Αβίαστα και ανθρώπινα.
Για όσους δεν βρίσκονται στη ραδιοφωνική εμβέλεια, υπάρχει το online streaming του σταθμού, με Link στο site του σταθμού στο www.imagine897.gr. Αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε, είναι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο slot, πράγμα το οποίο τα παιδιά του imagine υπόσχονται ότι θα λυθεί σύντομα.
Υ.Γ. για τους καλοθελητές. ΌΧΙ δεν με πληρώνουν για να κάνω διαφήμιση, ούτε έχω άλλα συμφέροντα οποιασδήποτε μορφής. Όπως και με άλλα πράγματα, έτσι και με τον imagine, θεωρώ "καλό" να μοιραστώ αυτό που μου αρέσει και δεν είναι προσωπικά δικό μου, με όσο περισσότερους μπορώ. Και να ενθαρύνω/επιβραβεύσω την ύπαρξή του. Και αν δω/ακούσω κάτι που δεν μου αρέσει, πάλι εδώ θα είμαι να το πω.