Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Προφίλ Οδηγών: Η Θεία (και ο Θείος)

Η Θεία


Η στάση της θυμίζει προεκλογικό σύνθημα. "Κοιτάω μπροστά. Μόνο μπροστά".

Γενικά αντιμετωπίζει μια δυσκολία στην οδήγηση. Στον χειρισμό του αυτοκινήτου που ποτέ δεν κατάλαβε πλήρως, και πρέπει να κοιτάξει για να θυμηθεί (που είναι ο συμπλέκτης; Α τον είδα. Που είναι η πρώτη; Έχει σχεδιάκι στον μοχλό, κάτσε να κοιτάξω, κλπ κλπ) Αλλά και στις κινήσεις μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί συνήθως φοράει το βαρύ μπουφάν, παλτό, γούνα που εμποδίζει κάθε κίνηση των χεριών και στροφή του κεφαλιού,

Την κατάσταση δεν διευκολύνουν καθόλου το κάθισμα και οι καθρέφτες που είναι ξεχασμένοι στη θέση που τα άφησε ο σύζυγος/γιος. Όχι ότι οι καθρέφτες έχουν σημασία γιατί όπως είπαμε, κοιτάζει πάντα ίσια μπροστά. Αλλάζει λωρίδες και σταματάει χωρίς φλας ή έλεγχο της κίνησης πίσω της. Αν της κάνεις παρατήρηση σχετικά θα απαντήσει "ας προσέχουν και οι άλλοι από πίσω". Αν προκαλέσει ατύχημα με τις αλλαγές λωρίδας και τα σταματήματά της, όχι μόνο δεν θα παραδεχθεί ότι φταίει, αλλά ούτε και θα καταλάβει γιατί φταίει. (Εγώ κανονικά πήγαινα στο δρόμο μου, αυτός ήρθε και με χτύπησε).

Η πιο γρήγορη στιγμή στην οδήγησή της είναι στην εκκίνηση. Οδηγάει χρόνια αλλά δεν έχει μάθει πόσο να πατάει γκάζι και πόσο γρήγορα να αφήνει τον συμπλέκτη με αποτέλεσμα εντυπωσιακές αγωνιστικές εκκινήσεις.

Στον αντίποδα θα κρατάει τον συμπλέκτη για ώρα πατημένο στα όρια της επαφής του, οδηγώντας τελικά σε συχνότερες αλλαγές δίσκων συμπλέκτη απ' ότι λαδιών.

Οδηγικό της αποκορύφωμα οι στιγμές που βάζει μέσα στο αυτοκίνητο 3-4 συνήθως εύσωμες φίλες της, τα τζάμια θολώνουν και η μοναδική της επαφή με τον έξω κόσμο είναι ένα μικρό κομμάτι στο παρμπρίζ μπροστά της που έχει καθαρίσει με το χέρι.

Σε κάθε περίπτωση, μείνετε μακριά.

(Ο Θείος)

Η αρχική μου σκέψη ήταν να γράψω ξεχωριστή περιγραφή για τον "Θείο". Γράφοντας όμως τη "Θεία" είδα ότι οι διαφορές τους στην οδήγηση περιορίζονται στα αξεσουάρ (ρουχισμός) και στις κάπως καλύτερες εκκινήσεις του Θείου.

Επιπλέον κουβαλώντας την αντρική μαγκιά ετών, ο Θείος θα αρχίσει τις χειρονομίες ή/και θα σας βρίσει αν του κάνετε παρατήρηση για την εγκληματικά αμελή οδήγησή του, σε αντίθεση με τη Θεία που μάλλον θα τρομάξει και θα οδηγήσει ακόμη χειρότερα. Φταίει κυρίως το ότι πήραν τα διπλώματά τους τη δεκαετία του 70. Τότε που κυκλοφορούσαν δέκα αυτοκίνητα. Δυστυχώς για όλους, συνεχίζουν να οδηγούν όπως τον παλιό καλό καιρό, προκαλώντας νέα κακά ατυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: