Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Προφίλ Οδηγών: Ο Παππούς

Συμπαθέστατος 80+ κύριος μου διαμαρτυρόταν ότι του έχουν πάρει το δίπλωμα. Γιατί; Επειδή παίρνει δύο Ardan (ισχυρά ηρεμιστικά) την ημέρα. Όταν του είπα ότι και 18 χρονών να ήταν με δυο Ardan καλύτερα να μην έβγαινε ούτε να περπατήσει, στράβωσε και άλλαξε κουβέντα. Αφού μπορεί να οδηγήσει, τι ήθελα και είπα τη γνώμη μου;

Η όραση έχει αδυνατίσει. Η ακοή το ίδιο. Τα αντανακλαστικά είναι σε κακή κατάσταση. Ο οργανισμός γεμάτος φάρμακα. Γενικά η αντίληψη του χώρου και του χρόνου είναι διαστρεβλωμένη. Οι κινήσεις είναι αργές δύσκολες και επίπονες. Κι όμως, ο αγαπητός Παππούς είναι στο δρόμο.

Δεν καταλαβαίνει καθόλου τι συμβαίνει γύρω του. Δεν κοιτάζει τίποτε άλλο παρά μόνο το στόχο του. Στις διασταυρώσεις δεν προσέχει τα STOP και σπανίως κοιτάζει αν έρχεται κανείς. Αλλά και να κοιτάξει δεν πρόκειται να τον δει, οπότε η τύχη τους επαφίεται στον άλλο οδηγό.
Οι ταχύτητές του είναι φυσικά χαμηλές παντού και πάντα, βασανίζοντας τόσο τους οδηγούς γύρω του, όσο και το παράλογα μεγάλο Μερσεντές (άνω των 2500
cc) που αγόρασε στα γεράματα, γιατί "είναι ασφαλές αυτοκίνητο".

Οι επιβάτες του, συνήθως συγγενείς, δεν αντιλαμβάνονται εύκολα το επικίνδυνο της κατάστασής του. Αλλιώς δεν θα του εμπιστεύονταν εαυτούς και τέκνα.

Πως αντιμετωπίζεται; Με υπομονή κατανόηση και σεβασμό. Α ναι. Και απόσταση στο δρόμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: