Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Το ραδιόφωνο όπως το φαντάστηκες...




Εκ των πραγμάτων, οδηγώντας ΤΑΞΙ ακούω ραδιόφωνο. Δεν είναι μόνο η μουσική. Για τη μουσική έχω τα περίπου 10 GB μουσικής που βρίσκονται στο car pc. Το ραδιόφωνο καλύπτει την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας, επαφής με τον κόσμο, ακρόασης καινούριων ιδεών και μουσικά απρόσμενου περιεχομένου.

Οι μνήμες του ραδιοφώνου μου είναι κατελημένες από πολύ περιορισμένο αριθμό σταθμών. Εκτός από δυο ενημερωτικά ραδιόφωνα που για πρακτικούς λόγους άκουγα μέχρι προσφάτως τις πρωινές ώρες, υπάρχει μια δυσκολία στο συντονισμό με μουσικά ραδιόφωνα. Αυτό γιατί δεν με καλύπτουν μουσικά, καθώς ο μουσικός μου προσανατολισμός παραμένει περισσότερο (επιλεκτικά) Ροκ παρά Ποπ, και περισσότερο της "ξένης" παρά της "ελληνικής" μουσικής, είτε γιατί πρέπει να ψάχνω από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο ανάλογα με την ώρα κυνηγώντας τους καλούς παραγωγούς, είτε γιατί οι εκφωνητές με κουράζουν. Πότε με την άτεχνη φλυαρία τους, πότε με το υπερβολικά επιτηδευμένο ύφος τους και πότε με τον πειρατικό ερασιτεχνισμό τους.

Έκανα πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες να ακούσω αρκετούς παραγωγούς όλα αυτά τα χρόνια (μερικούς παρά τα εμμέσως "προσωπικά" προηγούμενα που είχα), και απογοητεύτηκα τις περισσότερες φορές από την κατάληξη. Σε πολλές περιπτώσεις κατέφυγα στα mp3s προκειμένου να μη χρειάζεται να χαμηλώνω την ένταση κάθε φορά που γινόταν εκφώνηση, για να διατηρήσω κι εγώ την ψυχική μου υγεία.

Στη συχνότητα των 89,7 βρέθηκα από το καλοκαίρι καθώς έπαιζε μουσική χωρίς λόγια, σποτάκια ή διαφημίσεις. Οποία χαρά και έκπληξη λοιπόν, όταν πατώντας τη μνήμη νούμερο 4 του ραδιοφώνου (εκείνο το πρωινό είχε γίνει κάποιο ατύχημα οπότε βρισκόμουν από νωρίς σε άλλο ενημερωτικό ραδιόφωνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις), άκουσα επιτέλους ξανά, τη γνώριμη φωνή του Γιάννη Σερβετά. Το SMS που έστειλα (σε άπταιστα greeklish που τα γράφω τυφλό σύστημα στο κινητό, ελληνικά δυσκολεύομαι) ήταν "ti 8a ginei me esas? Opoia suxnothta kai na akoume, mas briskete!". Ευτυχώς :)

Πλεονέκτημα και "διαφορετικότητα" του συνόλου των εκφωνητών του imagine θα έλεγα ότι είναι πως δεν δείχνουν να παίρνουν τον εαυτό τους πιο σοβαρά από όσο χρειάζεται. Ο αυτοσαρκασμός και η χαλαρότητα ακούγονται (και είναι) πολύ πιο ανθρώπινα από το σύνηθες αφ' υψηλού ελιτίστικο και σνομπ των ραδιοφωνάνθρωπων, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που δεν ζει σε ένα hi fi lifestyle.

Παράλληλα η μουσική ξεφεύγει από το πιεστικό playlist που επιβάλουν οι "διευθυντές προγράμματος"-εταιρίες των σταθμών. Αντιθέτως μάλλον, είναι οι ακροατές που επιμένουν να ακούνε κάποια τραγούδια "επιτυχίες", και οι εκφωνητές που αντιδρούν σε στυλ "οχι-πάλι-το-beggin-ρε-παιδιά". Έτσι, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ακούσεις κάποιο άγνωστο τραγούδι της τζαζ, την τελευταία "καλή" χορευτική επιτυχία, και Ramones, χωρίς κανείς να προσπαθεί να σου επιβάλει τη μουσική κονσέρβα που πρέπει να μάθεις να τρως.

Το πάρτυ ξεκινάει από το πρωί. Μετά τον ωραίο και ωριαίο Ανδρέα Νικάκη, ο Βασίλης Σωτηρίου ξεκινάει μια τζαζεμένη εκπομπή, που τα έχει όλα. Από τα πιο σοβαρά (ποια είναι καλά σημεία για ψάρεμα) μέχρι τα πιο φευγάτα (θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού γιατί ο άντρας μου κατάπιε ένα ρόδι).

Ακολουθεί ένα απολαυστικό (επιτέλους εκπομπή με λίγες διαφημίσεις, και όχι διαφημίσεις με ολίγον από εκπομπή) τρίωρο του Γιάννη Σερβετά. Ο "συγγραφεύς" επιδίδεται καθημερινά σε ένα όργιο πολυλογίας (αλλά όχι φλυαρίας). Που τα βρίσκει και τα λέει; Μυστήριο. Ίσως στη μαγική σφαίρα, ισορροπιστή, ζογκλέρ και θηριοδαμαστή, ξωτικό, και προπάντων "διορθωτή" που έχει απέναντί του και ακούει στο όνομα Βασίλης Δέλιος.

Πριν προλάβει κανείς να συνέλθει, στο μικρόφωνο εμφανίζεται ο Στάθης "σκύλος" Παναγιωτόπουλος.

Το "γαύγισμά" του μαλακώνει και τις πέτρες, η ετοιμολογία ρέει σαν χείμαρος στα κατσάβραχα, ενώ η άνεσή του με την τεχνολογία του επιτρέπει να αρνείται να βάλει κάποιο τραγούδι που του ζητάει ένας ακροατής στον αέρα και να ξεκινάει τη μετάδοσή του δέκα δευτερόλεπτα μετά.

Μόλις τελειώσει αυτό, και με τους μύες του προσώπου να υποφέρουν από τα μέχρι τούδε γέλια, ο ακροατής έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη πρόκληση. Ο "πρόεδρος" Αντώνης Κανάκης με τους Χρήστο Q Κιούση και Γιάννη Σερβετά (οι τρεις πρωινές ώρες ήταν ορεκτικό για τον Γιάννη), εμφανίζεται για μια εκπομπή που καταφέρνει, όταν είναι σοβαρή να μην είναι σοβαροφανής, και όταν είναι αστεία να μην είναι γελοία. Στο δεύτερο μισό κάνουν τηλεφωνήματα-φάρσες σε ανθρώπους που έχουν γεννέθλια, με καμιά φορά απρόβλεπτες, αλλά σίγουρα αστείες καταλήξεις.

Όταν τελικά αποφασίσουν να τελειώσουν την εκπομπή (που δεν κρατάει ποτέ το προβλεπόμενο δίωρο) τα πνεύματα αναλαμβάνει να ηρεμήσει ο Χρήστος Μητρέντσης. Καλή μουσική και συγκροτημένες εκφωνήσεις μας φέρνουν μέχρι το δίδυμο Ευγενία Σαμαρά & Αλεξάνδρα Κοσμά. Τα κορίτσια έχουν το κέφι και τη δροσιά που χρειάζεται εκείνη την ώρα, και η θεματολογία τους κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο από μέρα σε μέρα χωρίς ανακύκλωση και επαναλήψεις. Χρειάζονται μερικές φορές λίγο παραπάνω συντονισμό μεταξύ τους, πράγμα που πιστεύω θα τελειοποιηθεί με τον καιρό.

Στο κλείσιμο της ραδιοφωνικής μέρας ο Τάσος Μητακίδης που καταφέρνει να ανακατεύει το παλιό με το καινούριο και να σχολιάζει τα δρώμενα με στυλ και άνεση που θυμίζει "επαγγελματία" ερασιτέχνη της δεκαετίας του 80.

Τις Δευτέρες και τις Τρίτες, η νύχτα δεν τελειώνει εδώ. Ο Αντώνης Κανάκης επανεμφανίζεται για μια εκπομπή νυχτερινού τύπου, που παίρνει κάθε φορά διαφορετική κατεύθυνση και μπορεί να σε κρατήσει ξάγρυπνο μέχρι....όσο πάει τελικά.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και τις Κυριακές το βράδυ μετά τις 10, όταν, μετά από ένα 48ωρο μουσικής χωρίς λόγια, το team εμφανίζεται για να ξενυχτήσει τους ακροατές με Κυριακάτικες τρέλες.

Για όσους δεν έχουν την τύχη να τους έχουν ακούσει στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και γνωρίζουν τους Σερβετά, Κανάκη και Παναγιωτόπουλο μόνο από την τηλεόραση, έχω να πω ότι, αν η τηλεόραση τους ανέδειξε, το ραδιόφωνο τους ταιριάζει πραγματικά. Και οι τρεις γνωρίζουν πολύ καλά το μέσο, (έχουν άλλωστε μακρόχρονη ιστορία σε αυτό) το χειρίζονται και το "υπηρετούν" δεόντως.

Εύχομαι κι ελπίζω να συνεχίσουν όλοι με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και μεράκι. Εύχομαι και ελπίζω οι ακροατές να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν έτσι ώστε να βοηθήσουν να συμβαίνει αυτό. Ο imagine είναι ένα ραδιόφωνο που πραγματικά έλειπε από τα FM, και που λογικά δεν έχει ταίρι, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει αυτού του τύπου το ραδιόφωνο. Ίσως κάποιες στιγμές να είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις το χιούμορ, ειδικά αν έχεις συνηθίσει τα χοντροκομμένα αστεία της ελληνικής τηλεόρασης/επιθεώρησης. Έχω δει πάντως μεγάλους σε ηλικία επιβάτες στο ΤΑΞΙ να δείχνουν αποδοκιμασία ακούγοντας τις διάφορες κάπως τολμηρές για τα αφτιά τους εκφράσεις, και στη συνέχεια να μην μπορούν να κρατήσουν το γέλιο που τους βγαίνει αβίαστα. Και σε αυτό το αβίαστα είναι όλο το μυστικό της επιτυχίας. Αβίαστα και ανθρώπινα.

Για όσους δεν βρίσκονται στη ραδιοφωνική εμβέλεια, υπάρχει το online streaming του σταθμού, με Link στο site του σταθμού στο www.imagine897.gr. Αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε, είναι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο slot, πράγμα το οποίο τα παιδιά του imagine υπόσχονται ότι θα λυθεί σύντομα.

Υ.Γ. για τους καλοθελητές. ΌΧΙ δεν με πληρώνουν για να κάνω διαφήμιση, ούτε έχω άλλα συμφέροντα οποιασδήποτε μορφής. Όπως και με άλλα πράγματα, έτσι και με τον imagine, θεωρώ "καλό" να μοιραστώ αυτό που μου αρέσει και δεν είναι προσωπικά δικό μου, με όσο περισσότερους μπορώ. Και να ενθαρύνω/επιβραβεύσω την ύπαρξή του. Και αν δω/ακούσω κάτι που δεν μου αρέσει, πάλι εδώ θα είμαι να το πω.

12 σχόλια:

ci είπε...

Και πολύ καλά κάνεις που τα λες!
Δυστυχώς δεν πετυχαίνω πάντα την σύνδεση, κάνω κι εγώ υπομονή ώσπου να λυθεί.
Ειδικά Κυριακή και Δευτέρα βράδυ είναι ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα της εβδομάδας..

Wire_n_Wood είπε...

O tropos me ton opoio agkaliase ton Imagine o kosmos, apodeiknuei oti ton xreiazotan. Polloi 8a akousan oti o Kanakhs me ton Serbeta ekanan sta8mo, alla amfiballw oti htan e3aitias tou A.M.A.N. to oti oi akroates emeinan ston Imagine. Ean oi suntelestes den htan autoi pou einai, kaneis de 8a eixe meinei.

O Panagiwtopoulos einai palia dunamh sto radiofwno kai enw fainomenika 3exeilizei h blakeia (einai o prwtos pou 8a to paradexotan), wstoso einai polu e3upnos kai polu eustoxos. Sumfwnw kai se osa les gia to etoimologo ths proswpikothtas tou.

Oi mousikes ekpompes Mhtrentsh kai Mhtakidh (tis prwines dustuxws einai duskolo na tous prolabw logw diaforas wras -Scotland) exoun proswpikothta.

Ta duo koritsia exoun endiaferon, wraies fwnes (egkuklopaidika lew oti h Eugenia einai kai api8ana omorfh - gia thn Ale3andra den 3erw), alla oi perierges eidhseis me tis opoies katapianontai wres wres prwton den 3erw an alh8euoun kai deuteron ti mas noiazoun? Epishs, prepei kapoios na tous pei oti oso milane kalo einai na bazoun kapoio "mousiko xali" h' na afhnoun to tragoudi na pai3ei ws to telos kai na mhn to 3ekinane apo thn arxh. Mou prokuptei mia asunexeia otan to akouw (xalaei to deal :P).

Archimides είπε...

Μάγκες, για live streaming, τις "γεμάτες" ώρες προσπαθήστε να ακούσετε όχι απ' το site τους αλλά απ' άλλους servers. Προσπαθήστε να συνδεθείτε από http://www.live24.gr/ ή http://www.greekradios.gr/ ή http://www.radiofono.gr/live ή κάποιο άλλο που χρησιμοποιεί δικούς του servers και ουσιαστικά αναμεταδίδει το streaming... Διαδώστε το γιατί τα παιδιά απ' τον imagine δε μπορούν να το πουν (λόγω διαφήμισης).

tomtoub είπε...

Δυστυχώς και τα 3 site που ανέφερες χρησιμοποιούν το ίδιο το stream του imagine.

Κάτι πρέπει να γίνει σύντομα τόσο με το site του σταθμού(εμφάνιση, λειτουργικότητα) αλλά και με το hosting, και του site(που σέρνεται γενικώς) και του streaming radio, που ειδικά τις ώρες αιχμής(13:00-17:00+) δεν μπαίνεις με τίποτα.

Να πω φυσικά ότι είναι καταπληκτικοί όλοι τους και μας προσφέρουν πολύ ωραίες στιγμές διασκέδασης/χαλάρωσης.

Πολύ ενδιαφέρων πρέπει να πω και το παρών blog. Συνέχισε έτσι acro.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Αcro!

Πολλα πρωινα που βρισκομαι σπιτι δεν μπορω να συνδεθω, αλλα ελπιζω να το αντιμετωπισουν συντομα τα παιδια του imagine!
Ακομα ειναι πολλες οι φορες που εχω βρεθει σε ταξι που ακουει imagine και εχουμε λυθει στα γελια με τον ταξιτζη!

καλο μηνα!

Acro είπε...

@citronella Υπομονή και επιμονή.

@deja_voodoo συμφωνώ και με συμπλήρωσες στα περισσότερα.
Για τις κοπελιές το απόγευμα, όπως είπα, χρειάζονται χρόνο να συντονιστούν καλύτερα. Ίσως αν άκουγαν μετά τις εκπομπές τους να εντόπιζαν και τα σημεία που χρειάζονται αλλαγή/βελτίωση. Έχοντας κι εγώ στην πλάτη αρκετά χρόνια ραδιοφώνου (βλέπε μικρό βιογραφικό ) μπορώ να πω ότι είναι δυσκολότερο να κάνεις εκπομπή με "ζευγάρι" απ' ότι να μιλάς μόνος.
Καλή ιδέα επίσης είναι η υιοθέτηση κάποιων "νοημάτων" με τον άλλον προκειμένου να μην υπάρχουν κενά ή ταυτόχρονες ομιλίες.

@archimides ευχαριστώ για τα links. Θα τα διαδώσω.

@tomtoub υποσχέθηκαν να τα βελτιώσουν όλα αυτά και φαντάζομαι θα το κάνουν. Το site θέλει και "εικαστικές" και "λειτουργικές" αλλαγές αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του. Το βασικό είναι το ραδιόφωνο να κάνει τη δουλειά του σωστά. Είδα και ραδιόφωνα με hi-end (και καλά) sites να χάνουν το δάσος κοιτάζοντας το δέντρο.

@Φανή Καλέ βάλε ραδιόφωνο και άσε το streaming για αυτούς που είναι εκτός ραδιοφωνικής εμβέλειας! :)

Angelo είπε...

TAXI BOY,δεν σε πειράζει να σε αποκαλώ έτσι εεε? καλά τότε.

TAXI BOY δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερη περιγρφή για ΤΟΝ σταθμό και ΤΟΥΣ παρουσιαστές.Κάλυψες όλους τους τομείς χωρίς να αφήσεις κάτι απ'έξω.

Τα κείμενα που δημοσιεύεις από αυτά που βλέπουν και σένα τα μάτια σου καθημερινά είναι πρώτα.
Συνέχισε έτσι.

Acro είπε...

@angelo ειδικά το boy δεν με πειράζει καθόλου μια και πατάω τα 37 σύντομα :P
Κατά τα άλλα μπορείς να με λες όπως όλοι Γιάννη ή Acro.

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Αυτό που ακούω και βλέπω αυτό γράφω :)

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που δεν κάνεις εσύ πλέον εκπομπές,γιατί θα κοιμόμασταν πάνω στα ραδιόφονα μας Κύριε Φωτίου.Ασε παλιογκαντέμη που έκανες εκπομπή και μετά από 3-4 ώρες έκλεισε το Acro........... κατσικοπόδαρε.

Ανώνυμος είπε...

Από λάθος δεν είναι ενυπόγραφο το προηγούμενο σχόλιο-καταγγελία εναντίον του ψηλολέλεκα Ομάρ Ταρίφ

Mparmpamitousis

Acro είπε...

@Mparmpamitousis
Αγαπητέ καταγγέλων, πρώτον, το Ράδιο Ακρόπολις έκλεισε 5 χρόνια αφού άρχισα να κάνω εκπομπές εκεί. Δεύτερον αναλαμβάνω ευθύνες μόνο για την μείωση των ακροατών καθώς είχα σπόνσορα τη Gilette για άψογο φλεβοκόψιμο (στο ΕΚΑΒ ακόμη αναρωτιώνται για τις αυξημένες αυτοκτονικές απόπειρες 1-4 το βράδυ). Και τρίτον, όχι και κατσικοπόδαρος. Τη συχνότητα (106,8)την αγόρασε ραδιόφωνο της εκκλησίας, αμαρτωλέ!
(Και με ένα mailάκι θα μπορούσες να μου πεις και ποιος ακριβώς είσαι; Αν και έχω μια υποψία Μπαρμπα......)

Ανώνυμος είπε...

Ο μύθος λέει οτι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ραδιοσταθμού προέβει στην μοιραία πώληση-έναντι πινακίου φακής γιατί ως γνωστόν από την εκκλησία δύσκολα παίρνεις λεφτά-προσπαθώντας να διώξει από πάνω του τις ηθικές ευθύνες για τις αυτοκτονικές απόπειρες.Ευθύνες οι οποίες ευθαρσώς ομολογείς ότι σου ανήκουν 100%.Ο μύθος μάλιστα λέει ότι ο ιδιοκτήτης έλαβε άφεση αμαρτιών και έκτοτε αποφάσισε να μονάσει εις μοναστήριον κάπου εις τα Ακαρνανικά Ορη.Το πινάκιο με τις φακές το πήρε μαζί του για να θυμάται για πάντα........το αρματωλό-αμαρτωλό παρελθόν.
Οσο για σένα ψηλολελεκα επανέρθω με φρικιαστικές λεπτομέρειες,για τα αποτρόπαια ραδιο-φονικά σου εγκλήματα.

Mparmpamitousis